Чехія придбає для України боєприпаси за рахунок заморожених активів рф

Чехія спрямує частину відсотків, отриманих від заморожених російських активів, на закупівлю великокаліберних боєприпасів для України.

Про це повідомляє Міноборони Чехії.

У червні уряди країн ЄС погодилися використати 1,4 млрд євро прибутку, отриманого від заморожених російських активів, на закупівлю зброї та оплату інших видів підтримки України.

Відомо, що частина цих грошей буде використана на програму закупівлі артилерійських боєприпасів.

«Завдяки використанню надходжень від заморожених російських фінансів, вивільнених Європейським Союзом, ми зможемо поставити Україні кілька сотень тисяч одиниць великокаліберних боєприпасів», – зазначила міністерка оборони Яна Чернохова.

Постачання боєприпасів відбудуться в найближчі місяці. Проте більше деталей в оборонному відомстві не повідомляють, щоб не поставити під загрозу поставки.

Нагадаємо, уряд Чехії готується запустити нову ініціативу щодо закупівлі артилерійських боєприпасів для України. Проєкт отримає назву «Ініціатива-2025» та буде спрямований на постачання ЗСУ снарядів протягом усього 2025 року.

16 липня стало відомо, що підрозділи ЗСУ отримали перші артилерійські снаряди, закуплені союзниками в рамках ініціативи Чехії.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО