Салліван відвідає Китай, щоб домовитися про фінальну зустріч Байдена з Сі Цзіньпіном – ЗМІ

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван наступного тижня вирушить до Китаю для переговорів із главою МЗС Ван І.

Про це повідомляє портал Axios.

За даними журналістів, чиновники обговорюватимуть «можливу фінальну зустріч» глави Білого дому Джо Байдена з лідером КНР Сі Цзіньпіном.

Після виходу із президентських перегонів Байден дав зрозуміти, що планує більше часу приділяти закордонним справам. Очікується, що обидва лідери відвідають саміт лідерів G-20 у Бразилії після виборів у США у листопаді.

Видання зазначає, що візит Саллівана пройде у той час, коли США виходять на фінішну пряму президентську кампанію, в якій обидві партії зайняли жорстку позицію щодо Китаю.

Кандидат від республіканців Дональд Трамп у ході передвиборчої кампанії чітко дав зрозуміти, що він бачить у Китаї явну економічну загрозу. Він запропонував запровадити 60-відсоткові тарифи на весь китайський імпорт.

При цьому про зовнішньополітичні погляди кандидатки від демократів Камали Гарріс відомо мало, але очікується, що вона дотримуватиметься нинішньої лінії у відносинах з Пекіном.

Нагадаємо, попередня зустріч Байдена та Сі відбулася у листопаді 2023 року в Сан-Франциско. Сторони говорили і про війну в Україні, але після переговорів у МЗС КНР заявили, що Китай не змінив своєї позиції з цього питання.

Раніше повідомлялося, що Байден затвердив нову таємну стратегію, яка передбачає заходи щодо стримування Китаю від розширення його ядерного арсеналу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО