САП скерувала до суду справу про збитки хлібних держпідприємств

Спеціалізована антикорупційна прокуратура кримінальне провадження про розкрадання майже 50 млн грн державних хлібозаготівельних підприємств та заподіяння їм ще 20 млн грн збитків.

Про це повідомляє прес-служба САП.

«3 вересня 2024 року САП та НАБУ направили до суду обвинувальний акт стосовно 7 осіб за обвинуваченням у розкраданні майже 50 млн грн бюджетних коштів під час реалізації злочинної схеми зі створення штучної заборгованості держкомпаній та завданні ще 20 млн грн збитків під час передачі права власності торгової марки держпідприємства за заниженою вартістю. Оскільки 5 підозрюваних переховуються від слідства, їх було оголошено в міжнародних розшук та стосовно них здійснювалось спеціальне досудове розслідування», – інформує прокуратура.

За інформацією «Слово і діло», у справі обвинувачують колишнього директора ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів» Дмитра Гостренка; екскерівника ДП «Новопокровський КХП» Андрія Яковенка; ексдиректора ТОВ «Покровське борошно» Євгена Свистунова; директорку словацької компанії HL Agroholding s.r.o. Надію Буличову; власницю «Агропромисловий союзу Харківщини» Світлану Буличову; колишнього очільника приватного підприємства «Агромлинпром» Олега Могильного та адвоката Сергія Коростильова.

Раніше ВАКС затвердив угоду про визнання винуватості з колишніми директором ТОВ «Борошно покровське» Олексієм Митрохіним і гендиректором ДП «Хлібна база №85» Людмилою Шашковою. Їм призначили умовне покарання.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру екскерівникам державних хлібозаготівельних підприємств у заволодінні коштами. За версією слідства, вказані особи із залученням пов'язаних приватних компаній протягом 2011-2017 років спільно організували схему зі створення штучної заборгованості держкомпаній. Отримувані в незаконний спосіб кошти або права вимоги спрямовували через складний ланцюг перерахувань та переуступлень на підконтрольні їм компанії, в тому числі за кордоном.

Детективи НАБУ зафіксували шість епізодів такої ймовірно корупційної діяльності. Крім того, учасники схеми позбавили ДП торгової марки за безцінь при тому, що її вартість, за результатами експертиз, становить 20 млн грн. Загалом розкрадання складають 157 млн грн.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО