Україна щороку втрачає понад 11 млрд доларів через заміновані території – дослідження

Щорічні збитки України від забруднення територій мінами та іншими вибухонебезпечними предметами оцінюються у 11,2 мільярда доларів, що становить 5,6% ВВП країни за 2021 рік.

Про це повідомило міністерство економіки, посилаючись на дослідження Tony Blair Institute.

Основні втрати зумовлені скороченням експорту аграрної продукції та зниженням доходів місцевих податків.

Так, згідно з оцінками, Чернігівська, Сумська, Миколаївська та Харківська області втратили понад 20% регіонального ВВП через забруднені вибухонебезпечними предметами території. Це призвело до втрат у розмірі понад 1,1 млрд доларів податкових надходжень.

У Мінекономіки зазначили, що уряд запустив програму компенсацій для фермерів, які займаються розмінуванням своїх сільськогосподарських земель.

«Зараз в системі Prozorro оголошено 10 аукціонів на закупівлю послуг із розмінування земель сільськогосподарського призначення. Загальна площа земель, які планується розмінувати — понад 3 700 га. Ми очікуємо, що у найближчі два тижні аукціони успішно будуть завершені і підписані перші договори з операторами протимінної діяльності», – заявила глава Мінекономіки Юлія Свириденко.

Нагадаємо, у червні Мінекономіки заявляли, що в Україні створять реєстр земель, потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами.

Також повідомлялося, що уряд запустив спеціальний портал, на якому буде зібрано всю інформацію про гуманітарне розмінування.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО