Апеляційна палата залишила без змін заставу фігуранту справи ДП «Нацкінематека»

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відмовилася змінити запобіжний захід директору ТОВ «Кілайн» Сергію Лепесі, якого відпустили під 908 400 грн застави. НАБУ і САП підозрюють його у причетності до справи про заволодіння нерухомістю державного підприємства «Національна кінематека України».

Таке рішення 10 вересня ухвалила АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, антикорупційний суд відмовився заарештувати Лепеху. Його відпустили під 908 400 грн застави з обов'язками. Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури подав апеляційну скаргу на це рішення.

«Апеляційну скаргу прокурора САП – залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 26.08.2024 – без змін. Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, є остаточною й оскарженню в касаційному порядку не підлягає», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру колишній заступниці міністра культури Тамарі Мазар та ще шістьом особам. За версією слідства, упродовж 2016-2019 років організатори злочинної схеми розробили план, за яким під виглядом санації «НКУ», яке перебувало в скрутному фінансовому становищі, планували заволодіти майном підприємства за безцінь. Для цього вони залучили посадовців Мінкультури й самого держпідприємства. Ті відповідно погодили незаконний план санації, і забезпечили перемогу в аукціоні з продажу майна наперед визначеної ТОВ «Вест Прайт», яка до того ж придбала будівлі за заниженою ціною.

Зібрані під час розслідування НАБУ і САП матеріали стали підґрунтям для невизнання та скасування Господарським судом міста Києва результатів аукціону з продажу майна ДП «Національна кінематека України». Законність та обґрунтованість цього рішення підтвердив Верховний суд. Тож держпідприємство отримало можливість повернути у власність незаконно втрачену нерухомість, що і зробило.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО