Бійці, які звільняли Зміїний, понад добу блукали в морі на надувному човні – WSJ

Спецпризначенці Головного управління розвідки у день, коли на острові Зміїний підняли український прапор, через шторм провели у відкритому морі 28 годин.

Про це пише Wall Street Journal.

У матеріалі йдеться, що журналіст WSJ відвідав Зміїний і поспілкувався з офіцерами спецпідрозділу української розвідки «Тимур», які брали участь у звільненні острова. Україна почала спроби повернути острів під свій контроль у квітні 2022 року. Після того як окупанти покинули острів, спецпризначенці вирушили на Зміїний, щоб повернути його під контроль України.

Проте на зворотному шляху до материка погода погіршилася, хвилі вивели з ладу два мотори човна, а потім перевернули його. Тому військові пересіли на надувний човен без мотора. Згодом їх віднесло у відкрите море у напрямку газових бурових установок.

«Військові всю ніч вичерпували воду, яка потрапляла до човна через борти, і активно використовували помпу, щоб підтримувати його в надутому стані. Їх врятували після 28 годин у морі», – зазначають у виданні.

Нагадаємо, 30 червня виповнилося два роки, як захисники звільнили острів Зміїний. СБУ показала унікальні кадри спецоперації.

З інфографіки «Слово і діло» можна також дізнатися про інші спецоперації, які проводила українська військова розвідка.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО