Обстріли сховищ: у «Нафтогазі» спрогнозували, чи можуть узимку обмежувати постачання газу населенню

Росія регулярно здійснює атаки на об'єкти зберігання, розподілу та видобутку газу. Проте у компанії «Нафтогаз» стверджують, що взимку обмежувати постачання газу населенню не планують.

Про це йдеться у статті «Економічної правди».

У державній компанії розповіли виданню, що об'єкти «Нафтогазу», у тому числі підземні газосховища, з першого дня повномасштабної війни перебувають під обстрілами.

Співрозмовники видання на газовому ринку назвали три основні цілі російських обстрілів сховищ.

Перша – зірвати підготовку України до опалювального сезону, виключивши можливість закачування газу до ПСГ. Друга – обстріли впливають на обсяги закачування газу європейськими трейдерами, третя – обстріли впливають і на транзит російського газу.

Експерти та учасники газового ринку, опитані ЕП, вважають, що у разі продовження атак узимку росія може створити Україні чимало проблем.

«Ми розуміємо, що ворог не відмовиться від планів знищення української енергетики, тому готуємось до різних можливих сценаріїв. Найгірший з них – це тимчасова недоступність потужностей відбору газу з ПСГ. На цей випадок у нас розроблені альтернативні режими роботи газосховищ та ГТС, які передбачають механізми для досягнення необхідної потужності», – підтвердили у «Нафтогазі».

Але у компанії стверджують, що взимку обмежувати постачання газу населенню не планують: «Ресурс завдяки внутрішньому видобутку є. Завдяки наявності великої системи газосховищ ми також накопичуємо на зиму необхідний нам резерв палива. Що стосується пошкоджень в частині розподілу, то вони одразу ж оперативно ремонтуються і постачання газу відновлюється».

Нагадаємо, у квітні «Нафтогаз» зафіксував ціну на газ для населення ще на рік.

Очільник компанії Олексій Чернишов також заявляв, що видобуток газу знаходиться на дворічному максимумі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО