Росія очікує скорочення доходів від нафти та газу протягом наступних трьох років – Bloomberg

Російський уряд очікує, що протягом наступних трьох років доходи бюджету від продажу нафти та газу знизяться. Згідно з попередніми прогнозами, виручка знизиться на 14% у період з 2024 до 2027 року.

З проєктом трирічного бюджету рф ознайомилося агентство Bloomberg.

За прогнозом, підготовленим урядом, наступного року дохід від російської нафтогазової галузі може скласти 10,94 трлн рублів (118 млрд доларів) – це буде на 3,3% менше прогнозу на 2024 рік.

Очікується, що річні доходи продовжать знижуватися протягом наступних двох років, досягнувши 9,77 трлн рублів в 2027 році.

Агентство зазначає, що потік нафтодоларів допомагає Кремлю продовжувати військову агресію проти України вже третій рік.

Останні прогнози щодо зниження доходів відбивають послаблення світових енергетичних ринків. Згідно з документами, середня експортна ціна на російську сиру нафту може впасти нижче за 70 доларів за барель з наступного року. Очікується, що середні контрактні ціни на експорт газу з країни також знижуватимуться до 2027 року.

У довгостроковій перспективі нафта може стати ще дешевшою, оскільки попит скорочується, а відновлювані джерела енергії стають популярнішими, йдеться у прогнозах.

Зазначимо, що у першій половині 2024-го надходження від продажу нафти та газу до федерального бюджету росії зросли приблизно на 41% у річному обчисленні.

Нагадаємо, раніше журналісти Bloomberg повідомили, що Кремль у наступному році планує збільшити витрати на оборону до 6,2% ВВП.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО