США передали Україні середньовічні артефакти, викрадені російськими окупантами

Американські дипломати передали до України історичні артефакти, які були викрадені російськими окупантами.

Про це повідомило Міністерство культури та стратегічних комунікацій.

У межах візиту міністра культури та стратегічних комунікацій Миколи Точицького до США американська сторона передала культурні цінності, викрадені росіянами з тимчасово окупованих територій. Відтак Україні повернули чотири середньовічні залізні шаблі, датовані IX–XIII ст.

Американці виявили їх в міжнародному поштовому відділенні у Ньюарку, штат Нью-Джерсі. Їх переправляли в пакунку, у якому, як стверджувалося, мав бути набір для барбекю.

«Потім наші експерти звернулися до Національного музею історії України в Києві, передали фотографії, і так було встановлено, що це предмети культурної спадщини, скарби самобутнього минулого України», – розповів заступник міністра нацбезпеки США з питань стратегії, політики та планування Роберт Сільверс.

Наразі ще 7 цінностей у процесі ідентифікації українськими експертами на основі наданих фотографій. Точицький відзначив, що кожен повернутий артефакт – це маленька перемога в нашій боротьбі за ідентичність і, зрештою, за перемогу.

Нагадаємо, 27 листопада 2023 року артефакти з кримських музеїв, які були представлені на виставці «Крим: золото та таємниці Чорного моря» в Амстердамі, нарешті повернулися до України. Це сталося після майже десятирічної юридичної суперечки з рф.

Також писали, що у липні цього року Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до ООН щодо руйнування росіянами Херсонеса Таврійського в окупованому Криму.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО