У Китаї цього року затонув найновіший підводний човен – ЗМІ

Новий атомний ударний підводний човен Китаю затонув біля пірсу цього року. Інцидент міг статися ще між травнем та червнем, але Військово-морські сили країни намагаються приховати втрату.

Про це з посиланням на двох чиновників Міністерства оборони США повідомляє CNN та The Wall Street Journal.

За словами чиновника, ударний підводний човен став першим із нової лінійки суден класу Zhou, який будується на верфі недалеко від міста Ухань. Підводні човни класу Zhou мають характерну корму у формі літери X, призначену для покращення маневреності під водою.

Супутниковий знімок від 10 березня, зроблений Maxar Technologies, показує підводний човен класу Zhou з його характерним хвостом у формі літери X, пришвартований в порту. Додаткові знімки Maxar, переглянуті CNN наприкінці червня, показують, що підводний човен не повернувся на пірс.

«Не дивно, що ВМС НВАК спробували приховати той факт, що їх новий перший у своєму класі атомний ударний підводний човен затонув біля пірсу», — заявив високопоставлений представник Міноборони США.

Незвичайну активність на верфі першим помітив старший науковий співробітник Центру нової американської безпеки Том Шугарт. «Я ніколи не бачив стільки кранів, згрупованих навколо», – зазначив він.

«Затоплення нового атомного підводного човна, виробленого на новій верфі, уповільнить плани Китаю щодо нарощування свого атомного підводного флоту», – сказав Брент Седлер, старший науковий співробітник Heritage Foundation.

Американські чиновники не виявили жодних ознак того, що китайські чиновники брали проби води чи ґрунту, щоб перевірити рівень радіації. Невідомо також, чи були жертви на підводному човні.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» порівнювало економічний та військовий потенціал США та Китаю.

На інфографіці – на озброєнні яких країн атомні підводні човни.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО