У ЦВК прокоментували часткове відновлення роботи Держреєстру виборців

Часткове відновлення роботи Державного реєстру виборців не означає, що незабаром у країні будуть проведені вибори.

Відповідну заяву було опубліковано на сайті Центральної виборчої комісії.

Там зазначили, що напередодні в інформпросторі почала з'являтися інформація про нібито підготовку до виборів в Україні. Автори публікацій посилаються, зокрема, на нещодавню постанову про відновлення роботи реєстру.

У ЦВК відповіли, що ухвалення такого документа є частиною планових щорічних робіт, а технологічні та організаційні заходи щодо відновлення функціонування Реєстру ведуться ще з 2022 року.

«Під час реалізації цього рішення було виявлено понад 11,5 млн випадків зміни виборчої адреси виборців, а це – понад 33% записів про виборців у базі даних Реєстру... Крім того, виявлено майже 87 тис. нових житлових будинків, яким присвоєно номери і не віднесено до кордонів жодної виборчої дільниці, створеної на постійній основі», – йдеться у заяві.

Загалом актуалізації потребують дані щодо близько 14 тисяч виборчих дільниць, утворених на постійній основі (43% від загальної їх кількості).

«ЦВК вчергове звертає увагу, що відповідно до чинного законодавства України вибори під час дії правового режиму воєнного стану не проводяться. Однак, попри відсутність в Україні виборчих процесів, життя не зупиняється і кожен державний орган працює над забезпеченням належного функціонування тих державних інструментів, які належать до його компетенції», – підсумували ЦВК.

Нагадаємо, у липні президент Зеленський допустив проведення виборів в Україні у разі затягування війни.

А у лютому Зеленський висловив упевненість у тому, що він переміг би на виборах навесні 2024 року, якби вони відбулися.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО