Експерти назвали фаворитів на отримання Нобелівської премії миру

Агентство ООН у справах палестинських біженців (БАПОР), Міжнародний суд та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш входять до списку фаворитів на отримання Нобелівської премії миру 2024 року.

Про це пише Reuters із посиланням на експертів.

Володаря премії буде оголошено 11 жовтня. Але агентство припускає, що Нобелівський комітет здатний зробити сюрприз аж до того, що премію не вручать нікому.

Букмекери вважають фаворитом цьогорічної премії російського опозиціонера Олексія Навального, який помер у в'язниці. Але премію не можуть вручити посмертно.

Ще одним фаворитом букмекери вважають президента України Володимира Зеленського, але у його перемозі сумніваються, оскільки країна все ще перебуває у стані війни.

Враховуючи, що тривають війни в Ізраїлі, Україні та Судані, можливо, Нобелівський комітет захоче відзначити премією гуманітарні організації, які допомагають мирному населенню.

«БАПОР може стати одним із таких кандидатів. Вони виконують надзвичайно важливу роботу для мирних палестинців, які зазнають страждань через війну в Газі», – вважає директор Інституту досліджень миру в Осло Хенрік Урдал.

Однак, присудження премії цій організації може бути неоднозначним, додав він, через причетність деяких співробітників до нападу на Ізраїль. Через це деякі країни припинили фінансування БАПОР.

Існує також думка, що Нобелівську премію миру можуть вручити генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу або Міжнародному суду ООН.

При цьому експерти допускають, що премію ніхто не отримає: востаннє таке сталося в 1972 році.

«Можливо, цього року Нобелівському комітету слід просто відмовити у присудженні премії та зосередити увагу на тому факті, що планета воює», – сказав голова Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру Ден Сміт.

Нагадаємо, минулого року Нобелівську премію миру отримала іранська правозахисниця Наргіз Мохаммаді – за боротьбу проти придушення жінок в Ірані та просування прав людини та свободи для всіх.

Серед фаворитів тоді теж називали Зеленського та Навального.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО