Президент підписав закон про реформу митниці

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів».

Про це повідомив народний депутат, один із співавторів законопроекту Ярослав Железняк у четвер, 17 жовтня.

«Закон про реформу митниці №6499д підписано. З 1 листопада набирає чинності!», – написав він.

У пояснювальній записці до законопроєкту сказано, що він пропонує змінити процедуру конкурсного відбору на посаду голови Держмитслужби, взявши за основу практики НАБУ та інших антикорупційних органів.

Пропонується залучення міжнародних експертів до проведення конкурсу на відбір членів атестаційних комісій, встановлення алгоритму прийняття рішень конкурсною комісією, а також надання голові Держмитслужби права призначати своїх заступників без погодження з міністром фінансів.

Після набрання чинності документом мають бути вдосконалені підходи до формування атестаційних комісій та комісії з проведення зовнішньої незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності митної служби.

Також здійснюється процедура переатестації всіх працівників митних органів протягом 18 місяців від дня призначення нового глави відомства.

Нагадаємо, Рада ухвалила в цілому законопроєкт №6490-д про перезавантаження митниці 17 вересня. Ще у 2023 році президент озвучив головну ціль держави у податковій та митній сферах.

На нашій інфографіці можна побачити, скільки платежів Митна служба перераховує до держбюджету.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО