США змінять підготовку українських пілотів на F-16 – деталі від WSJ

США навчатимуть польотів на винищувачах F-16 молодих українських курсантів, а не досвідчених військовослужбовців. Це рішення може на багато місяців відтермінувати появу в України повноцінної ескадрильї західних літаків.

Про це повідомляє Wall Street Journal.

Як пише видання з посиланням на американських чиновників, це рішення було ухвалене через брак досвідчених українських пілотів із необхідним рівнем знання англійської мови. У США також вважають, що молоді курсанти будуть «більш відкритими для навчання в західному стилі».

За словами джерела, знайомого з програмою навчання, навіть до ухвалення цього рішення було зрозуміло, що Україна, швидше за все, не матиме повноцінної ескадрильї F-16 — 20 літаків та 40 пілотів для їхнього управління — як мінімум до весни чи літа наступного року.

Якщо досвідчені пілоти могли пропустити базову льотну підготовку, то новачки мають провести рік, навчаючись польотам у Великій Британії та Франції, перш ніж перейти на курс F-16 в Аризоні (США) та Румунії.

Видання пише, що США раніше прискорили курс навчання для досвідчених українських пілотів до шести-дев'яти місяців залежно від досвіду, зосередившись на конкретних завданнях, які вони мають вирішувати на війні.

При цьому, за словами американських чиновників, українські військові мають труднощі з деякими аспектами навчальної програми, а також зі знанням англійської мови. Інструктори також повідомляють, що деякі пілоти з досвідом на радянських винищувачах МіГ «чинили опір американським методам навчання».

Відомо також, що вісім курсантів, які провели останній рік, вивчаючи базові навички пілотування на реактивному навчальному літаку Alpha Jets у Франції, минулого місяця розпочали навчання на F-16 у Румунії. Ще вісім досвідчених льотчиків зараз завершують навчання на F-16 в Аризоні і прибудуть до України на початку наступного року.

Нагадаємо, США розширять програми підготовки українських пілотів до польотів на F-16.

Раніше президент Володимир Зеленський говорив, що військово-політичне керівництво має намір збільшити кількість доступних для застосування винищувачів F-16.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО