У Євросоюзі планують створити власний розвідувальний орган – Bloomberg

Європейський Союз планує створити власний повноцінний розвідувальний орган. Як йдеться у проєкті доповіді, яку запросила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, це допоможе ефективніше протистояти загрозам з боку іноземних суб'єктів і більш рішуче реагувати на шпигунство в межах своїх кордонів.

Про це пише Bloomberg.

За словами співрозмовників агентства, знайомих зі звітом, нова розвідувальна служба збиратиме власні дані про загрози, що виходять з-за кордонів ЄС і націлені на весь блок. Мета полягає в тому, щоб уникнути дублювання з національними агентствами та допомогти протидіяти шпигунству, спрямованому на інститути ЄС.

Раніше цього року фон дер Ляєн доручила колишньому президентові Фінляндії Саулі Ніїністе надати рекомендації про те, як покращити готовність блоку протистояти різним можливим кризам. Очікується, що він опублікує свої висновки вже наступного тижня.

Зараз Євросоюз не має своєї розвідувальної служби: у блоці аналізують загальнодоступні джерела та інформацію, отриману від держав-членів. Це обмежує можливості інститутів ЄС щодо виявлення потенційних загроз та реагування.

Очікується, що Ніїністе запропонує розширити мандат Центру розвідки та ситуаційного аналізу ЄС, включивши до нього збір розвідданих, а також задіявши для цього дипломатичні делегації ЄС. Новий центр разом з іншими суб'єктами ЄС міг би проводити контррозвідувальну діяльність.

У проєкті доповіді також є заклик посилити захист від шпигунів та пропозиція обмежити переміщення по ЄС дипломатів з третіх країн, якщо вони становлять загрозу з точки зору проведення диверсійної чи шпигунської діяльності.

Агентство прогнозує, що створення нової розвідувальної служби ЄС, ймовірно, викличе суперечки всередині блоку з огляду на побоювання з приводу централізації влади у Брюсселі, а також небажання національних служб безпеки ділитися секретною інформацією та джерелами з іншими країнами та інститутами ЄС.

Нагадаємо, наприкінці липня стало відомо, що Угорщина без публічних оголошень спростила умови в'їзду для громадян росії та Білорусі.

У ЄС вважають, що рішення Угорщини відчинить двері для шпигунів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО