G7 затвердила кредит для України на 50 млрд доларів за рахунок російських активів

Країни Великої сімки завершили оформлення кредиту у розмірі 50 мільярдів доларів для України, забезпеченого прибутками від заморожених активів російського центрального банку.

Про це повідомляє Bloomberg.

26 жовтня G7 остаточно затвердила надання Україні кредиту у розмірі 50 мільярдів доларів, забезпеченого прибутками від заморожених російських центральних банківських активів. Зазначають, що цей крок відкриває шлях для надання необхідної допомоги Києву та захисту критично важливого фінансування від впливу результатів президентських виборів у США.

У спільній заяві лідери G7 зазначили, що кошти будуть використані для підтримки бюджету України, військової та відновлювальної допомоги. Серед учасників кредиту США нададуть 20 мільярдів доларів, Європа — приблизно стільки ж, Великобританія — близько 3 мільярдів, а також внески очікуються від Канади та Японії.

Цей кредит дозволить Україні отримати фінансову підтримку для відбудови та оборони, допомагаючи покрити фінансові потреби до 2025 року та далі. Лідери G7 підкреслили свою рішучість підтримувати Україну в її боротьбі та передати сигнал президенту росії володимиру путіну, що вони не відступлять.

Очікується, що США нададуть свою частку через механізм Світового банку вже цього грудня, що може означати повне виділення коштів ще до вступу на посаду нової адміністрації у 2025 році.

Нагадаємо, нещодавно Сполучені Штати ухвалили рішення виділити Україні 20 мільярдів доларів. Гроші будуть надані в рамках кредиту G7 за рахунок прибутків від заморожених росактивів.

Як вiдомо, ранiше Європарламент схвалив видачу Україні кредиту до 35 млрд євро, який виплачуватимуть прибутками від заморожених російських активів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО