Росіяни запустили фейк про знищення бюлетенів на виборах у США

Росіяни стоять за фейковим відео з знищенням бюлетенів за Дональда Трампа в штаті Пенсильванія. Відео уже зібрало мільйони переглядів у соцмережах.

Про це повідомили офіційні особи США, пише The Guardian.

Зазначають, що російські актори створили вірусне відео, яке неправдиво показує знищення поштових бюлетенів за Дональда Трампа в штаті Пенсильванія. Відео зібрало мільйони переглядів на платформах, таких як X, і нібито показує чоловіка, який рве бюлетені з округу Бакс.

У четвер виборча комісія округу Бакс заявила, що відео є фейковим, зазначивши, що конверти та інші матеріали, зображені у відео, очевидно, не є автентичними матеріалами, які належать їм або розповсюджуються ними.

У п'ятницю Офіс директора національної розвідки (ODNI), ФБР та Агентство кібербезпеки та інфраструктури (CISA) оприлюднили спільну заяву, в якій йшлося про те, що відео було частиною російської дезінформаційної операції.

«Російські актори створили та поширили нещодавнє відео, яке неправдиво зображувало знищення бюлетенів у Пенсильванії. Ця діяльність є частиною ширших зусиль Москви щодо підриву довіри до виборів у США та розпалювання розбіжностей серед американців», – йдеться у спільній заяві.

Відео з'явилося в той час, коли в Америці готуються до сплеску дезінформації в останні дні перед президентськими виборами між кандидатом від республіканців Трампом та кандидатом від демократів Камалою Гарріс. Відео, також спростоване фактчекерами AFP, було пов'язане з мережею дезінформації, підтримуваною Кремлем, відомою як Storm-1516.

У виданнi додають, що обліковий запис на X, який поширив відео, регулярно постив й інші наративи з цієї мережі. Storm-1516 також раніше створював фейкові відео, щоб дискредитувати кампанію Гарріс і її напарника Тіма Уолца.

Нагадаємо, ранiше повiдомлялось, що росія використовує фейковий контент у соціальних мережах, щоб дискредитувати кандидата у віцепрезиденти від Демократичної партії Тіма Волца та вплинути на результат виборів.

Нещодавно кандидат у президенти США від республіканців Дональд Трамп та представниця Демпартії Камала Гарріс зрівнялися за рівнем підтримки у ключових штатах.

А за даними соцопитувань, більшість американців (62%), включаючи 70% демократів та 59% республіканців, очікують спалаху насильства, пов'язаного з президентськими виборами.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО