Газові переговори України і Росії провалилися

Читать на русском

Черговий раунд тристоронніх переговорів з питання поставок російського газу в Україну, який пройшов у ніч на понеділок, не приніс жодних результатів.

Про це журналістам повідомив офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов, пише «Слово і Діло» з посиланням на TCH.ua.

«Російська сторона очікує оплату заборгованості, що накопичилася за газ, у розмірі $1,951 млрд до 10:00 16 червня», – сказав Купріянов. За його словами, в разі ненадходження грошових коштів поставки газу в Україну будуть переведені на режим передоплати.

Своєю чергою, голова НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв заявив, що Україна і Росія за підсумками переговорів так і не змогли досягти компромісу.

Тим часом європейський комісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер запропонував пакетне рішення газової суперечки між Києвом та Москвою, прийняти яке вже погодилася українська сторона.

Зокрема, основними пунктами цього пакету є те, що Україна оплатить $1 млрд безпосередньо в понеділок, 16 червня, а іншу частину боргу «Нафтогаз» повинен буде погасити за шість додаткових платежів до кінця поточного року. Що стосується ціни, то вона буде відповідати формі, що складається з літніх і зимових цін. «Взимку ціна буде $385 за тис. куб. м, а влітку ціна складе $300 або на кілька доларів більше», – запропонував Еттінгер.

Нагадаємо, в «Нафтогазі» вважають, що принципова позиція російської сторони не дозволяє врегулювати спірні питання з постачань російського газу в Україну. Своєю чергою, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив уряду готуватися до повного відімкнення російського газу вже з понеділка 16 червня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: