Будемо з газом. Україна, Росія і ЄС підписали контракт на майбутню зиму

Читать на русском

Представники Міненерго України, Росії та Єврокомісії підписали вчора угоду про безперебійне постачання та транзит російського газу протягом зимового періоду 2014-2015.

Про це в ніч проти п'ятниці, 31 жовтня, повідомив у своєму Twitter журналіст Руслан Дейниченко, інформує «Слово і Діло».

Підписи під документом поставили міністри енергетики України та Росії Юрій Продан, Олександр Новак, а також віце-президент Єврокомісії Гюнтер Еттінгер. У свою чергу, голова ЄК Жозе Мануел Баррозу зазначив, що неухильне дотримання угоди – в інтересах кожної зі сторін. «Ніхто від перебоїв постачань газу не виграє. Необхідно поважати інтереси сторін», – підкреслив він.

Окремо було укладене доповнення до контракту, що регулює деталі поставок. Свої підписи під ним поставили голови правлінь «Газпрому» та «Нафтогазу України» Олексій Міллер та Андрій Коболєв.

Читайте також: Світовий банк: незважаючи на війну, будувати бізнес в Україні стало легше

Міллер також роз'яснив журналістам учорашню заяву «Газпрому» про те, що газова угода не буде підписана без фінансових гарантій з боку ЄС, сказавши, що «мова йде про лист, який Єврокомісія направить Україні», а не договір між Україною та ЄС.

Таким чином, до кінця року Україна буде отримувати блакитне паливо за ціною 378 дол. за тисячу кубометрів, а принцип «бери або плати» не діятиме. Починаючи з 1 січня і до кінця березня 2015 року ціна зросте до 385 дол. за тис. кубометрів. Для цього України повинна негайно сплатити РФ борг у розмірі 1,4 млрд дол., а до кінця року – внести ще 1,65 млрд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: