Відповідальність політиків в контексті підготовки до Євро-2012, випуск 2

Читать на русском

Чемпіонат Європи з футболу 2012 року вже зовсім скоро розпочнеться на теренах України і Польщі. Тому напередодні цієї непересічної для нашої країни події ми в чергове спробуємо проаналізувати ступінь відповідальності вітчизняних політиків і посадовців у питаннях підготовки до Чемпіонату.

Станом на 25 травня 2012 року в Системі "Слово і діло" загалом зафіксовано  78 обіцянок. З цього числа виконано - 16, не виконано - 28, в процесі реалізації - 34.

Обiцянки з питань пiдготовки до Євро-2012

Це трохи краще показників кінця березня. Тоді було зафіксовано 74 обіцянки:  виконано - 9, не виконано - 18, в процесі реалізації - 47.

Обiцянки з питань пiдготовки до Євро-2012, березень 2012

Щодо персональної відповідальності найбільш причетних до процесу політиків, то маємо наступні дані.

Обiцянки Президента України В. Януковича з питань пiдготовки до Євро-2012

Серед невиконаних обіцянок Президента - добудувати інфраструктуру  до чемпіонату Європи з футболу до початку  2012 року. Цього не було зроблено:  не були повністю добудовані злітно-посадкові смуги аеропортів (зокрема у Львові), не всі термінали приймали пасажирів, не було побудовано готелі, в тих обсягах, які планувалися. Станом на лютий 2012 року загальний відсоток готовності автодоріг, що ремонтуються під Євро, складав приблизно 65 - 70%. В приймаючих містах - Києві, Львові, Харкові, Донецьку - було виконано приблизно 70% по ремонту вулично-дорожньої мережі.

Інша обіцянка стосувалася того, що до Чемпіонату будуть побудовані основні автомобільні магістралі. Але,як відомо, від деяких проектів довелося відмовитися. Так,  магістраль Київ - Харків, за словами губернатора Харківщини, буде ремонтуватися лише протягом 2012 року. Б. Колесніков, повідомив, що трасу Київ-Житомир здадуть без верхнього покриття. "Після Євро-2012 ми, звичайно, покладемо верхній шар на цю дорогу", - повідомив посадовець.

Однак, виконаною можна вважати обіцянку В. Януковича оновити транспортну інфраструктуру, адже нові термінали аеропортів і злітно-посадкові смуги були побудовані, ремонт доріг здійснювався.

Обiцянки Прем'єр-мiнiстра України М. Азарова з питань пiдготовки до Євро-2012

Обiцянки Вiце-прем'єр-мiнiстра України Б. Колеснiкова з питань пiдготовки до Євро-2012

Обiцянки решти посадовцiв щодо пiдготовки до Євро-2012

Питання, по яким були данi колективнi обiцянки

Результати роботи Б. Колеснікова по підготовці до Євро-2012 в цілому можна оцінювати позитивно , однак велика кількість його обіцянок є невиконаною через недотримання термінів здачі певних об'єктів або неналежну якість виконаних робіт.

Наприклад, реконструйований НСК "Олімпійський" не був відкритий до Дня незалежності  2011 року, як звучала одна з обіцянок. Львівський стадіон хоча і був відкритий в обіцяний термін, але   на момент відкриття він не був добудований повністю: не були завершені дах, парковка, не прокладені дороги,не прибраний будівельний кран,  не закопані ями і не прибране будівельне сміття. Офіційно визнали, що був  завершений лише перший етап будівництва стадіону. Пізніше сам Колесніков пообіцяв остаточно завершити роботи на цьому об'єкті  до 10 травня. Однак станом на 20 травня роботи по благоустрою пристадіонних територій ще тривали.

Прикладом підготовки до європейської першості на регіональному рівні може служити Донецьк. З одного боку в місті створена надсучасна спортивна інфраструктура, реконструйовано аеропорт, закуплено новий транспорт. З іншого боку - цього транспорту недостатньо і це пряме невиконання обіцянок мера Олександра Лук'янченка, який, зокрема, планував:

Обiцянки О. Лук'янченка з питань пiдготовки до Євро-2012

Реальні ж результати такі:

Результаты підготовки до європейської першості у Донецьку

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: