Стабільність цін на хліб як стратегічна обіцянка українських політиків

Читать на русском

Минулої неділі відбулися вибори до Верховної Ради України, а вже на наступний день країну облетіла новина про майбутнє підвищення цін на хліб, які штучно стримувались напередодні народного волевиявлення. Тоді посадовці запевняли, що виборчий процес аж ніяк не вплине на вартість цього незамінного продукту.

Так, у серпні Віце-прем’єр Сергій Тігіпко заявив, що гарний врожай поточного року дає всі підстави вважати, що зростання цін на хліб не буде. Його слова підтвердив також голова Державного резерву України Олексій Лелюк, запевнивши, що ввірене йому відомство зробить усе можливе, аби не допустити сплеску цін на борошно. Заспокоїли громаду і представники регіональної влади. Зокрема, голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв пообіцяв запобігти необґрунтованому збільшенню ціни на хліб, а голова Харківської ОДА Михайло Добкін повідомив, що у випадку підвищення собівартості хлібобулочних виробів, зростання ціни на його соціальні сорти не буде різким. Очільник Київщини Анатолій Присяжнюк заявив, що стабільності буде досягнуто завдяки відкриттю нового хлібопекарського комплексу, натомість губернатор Волині Борис Клімчук взагалі висловив переконання, що в нинішніх умовах на ринку зерна логічне, швидше, зниження цін на хліб, ніж їх підвищення.

Слід зауважити, що популярність питання вартості хліба та бажання політиків попіаритися на ніби-то його вирішенні постійно зростають – на сьогодні в системі «Слово і діло» вже зафіксовано більше 30 обіцянок згаданої тематики. Поки що доля більшості з них невідома, та, судячи з усього, скоро вони можуть отримати всі шанси на набуття статусу «не виконано», адже, як відомо, диму без вогню не буває. До того ж, з огляду на перманентне зростання цін на енергоносії  та менший врожай зернових, ніж минулого року, стримувати ціни на хліб надалі буде все складніше, і рано чи пізно вони не втримаються під тиском ринкових факторів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: