Фракційні метаморфози

Читать на русском

Верховна Рада працює лише два дні, а ми вже відслідковуємо невиконані обіцянки. 

Перебіжчики. Найбільше галасу навколо перебіжчиків до інших фракцій – так званих «тушок». В перший же день роботи парламенту три члени партії «Батьківщина» (Андрій та Олександр Табалови і Олександр Волков) не забажали вступити до лав фракції своєї партії. Проте в ході передвиборчої кампанії Анатолій Гриценко заявляв, що у списках об'єднаної опозиції «тушок» не буде, адже лідери партій, що увійшли до ВО «Батьківщина» несуть персональну відповідальність за того, кого рекомендують в народні депутати. Як бачимо, Арсенію Яценюку клятви не допомогли втримати членів «Фронту змін» Андрія та Олександра Табалових в лавах опозиціонерів.

Крім об’єднаної опозиції у стійкості своїх рядів впевнені й інші політичні лідери. Зокрема, таку думку висловили депутат від Комуністичної партії Спірідон Кілінкаров та лідер комуністів Петро Симоненко. Впевнені в своїх соратниках і в партії «УДАР», про що заявляв лідер партії Віталій Кличко. Переконаний в чесності своїх однопартійців та колег по опозиції з ВО «Свобода» і Валентин Наливайченко. Що ж, перші два дні ударівці та комуністи тримаються, бажаємо їм натхнення й надалі.

Більшість. Депутати від Партії регіонів були переконані, що вони матимуть парламентську більшість. Зокрема, Михайло Чечетов нарахував 40 самовисуванців, які бажають приєднатися до лав фракції Партії регіонів, що дозволить їй сформувати одноособову більшість. А Владислав Лук’янов був впевнений, що більшість Партія регіонів отримає ще до початку роботи новообраної Верховної Ради. Проте в перший день засідання Ради до  складу фракції Партії регіонів долучилися лише 210 депутатів, тому офіційної більшості партія не сформувала.

Персональне голосування. Викликає сумніви заява Партії регіонів щодо дотримання персонального голосування. В перший же день роботи парламенту були опубліковані дані про те, що деякі депутати-регіонали порушують дану норму Регламенту Верховної Ради.

Підсумки перших днів роботи Верховної Ради невтішні, однак депутати мають в розпорядженні ще п’ять років, аби виправитися і виконати всі свої обіцянки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: