Газ є, але нема труби

Читать на русском

Надворі ХХІ століття, людство активно обговорює можливості переходу на альтернативні джерела енергії, а в Україні все ще гріються пічками. Тотальна газифікація країни так і не проведена, а в системі «Слово і діло» зафіксовано більше 80-ти обіцянок від чиновників різних рівнів стосовно планів по газифікації ввірених їм регіонів.

Не дивно, що дана тема стала популярною й напередодні нещодавніх парламентських виборів та була використана в передвиборчих програмах кандидатів у народні депутати.

Провести трубу з газом в село чи район пообіцяли Геннадій Федоряк, Олександр Риженков, Олексій Азаров та багато інших. Дати людям газ обіцяють не тільки новачки, але й визнані метри жанру: Прем’єр-міністр Микола Азаров, Голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов, голова Луганської обласної державної адміністрації Володимир Пристюк та інші.

Однак, хочемо застерегти згаданих слуг народу, що вони не перші, хто обіцяє газифікацію: достатньо поглянути на досвід Миколи Джиги, Олександра Ледиди, Василя Ядухи, Олександра Єфремова, Анатолія Присяжнюка та Володимира Сальдо.

Проблема недофінансування завадила губернатору Хмельницької області Василю Ядусі в 2011-му році газифікувати Летичів. Так і не посприяв народний депутат, голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Євремов газифікації селища Веселеньке, хоча обіцянку давав. Народний депутат та колишній голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига обіцяв до кінця минулого року газифікувати Мурованокуриловецький, Бершадський, Чечельницький і Ямпільський райони, однак завершення проекту перенесено на 2013-й рік. Затягнулася й газифікація сіл Нересниця та Вільхівці Тячівського району, яку очолив голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Лелида.

Показовим є приклад голови Київської обласної державної адміністрації Анатолія Присяжнюка, який ще в 2010-му році обіцяв газифікувати Іванківський, Кагарлицький та Білоцерківський райони області, а в 2011-му році Київська область мала бути газифікована на 100 %. Однак  газифікація Київщини так і не була завершена, тому нещодавно Анатолій Йосипович ще раз пообіцяв газифікувати всі населені пункти області, але вже в 2013-му році.

В той час, як державні мужі активно обговорюють будівництво плавучого заводу з регазифікації зрідженого газу (LNG-термінал) та заводів з газифікації вугілля, значна частина населених пунктів України залишаються без газової інфраструктури. Тому бажаємо всім політикам та чиновникам найближчим часом виконати свої обіцянки і завершити газифікацію країни, адже український газ повинен дійти до кожної української домівки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: