Відміна казенних пільг: «аномальне» голосування

Читать на русском

У вівторок, 4 червня, Верховна Рада черговий раз не прийняла рішення про скорочення пільг та привілеїв Президенту, народним депутатам та міністрам. Для прийняття законопроекту, ініційованого опозиційними силами, не вистачило лише 13 голосів, які з легкістю можна було б отримати за умови присутності та голосування «За» всіма народними депутатами від опозиції.

(Офіційні результати госування можна переглянути тут.)

Голосує «Батьківщина»

Зазначимо, що в системі «Слово і діло» зареєстровано 61 обіцянку українських політиків, що передбачають скорочення пільг та привілеїв представників органів державної влади, а також витрат на їх утримання. Абсолютна більшість з них належать представникам опозиційної фракції «Батьківщина» - 42 обіцянки.

Один з лідерів «Батьківщини» Микола Томенко запевняв, що опозиція голосуватиме за всі проекти, які стосуються скасування привілеїв для посадових осіб. Однак у вівторок за відповідне рішення не проголосували 11 народних депутатів з числа фракції «Батьківщини» та ще 11 були відсутні. Більше того, серед тих, хто не проголосував за відміну пільг, або ж був відсутній під час голосування, можна побачити депутатів, які раніше особисто давали відповідні обіцянки. До них належать Володимир Яворівський, Сергій Терьохін, Олег Медуниця, Геннадій Зубко, Микола Кучерук та Володимир Купчак.

(* для збільшення зображення натисність на нього)

Підкреслимо, що питання скасування пільг та привілеїв посадовців було і залишається одним з найбільш повторюваних обіцянок лідера «Батьківщини» Арсенія Яценюка. Окрім заяв про скорочення депутатських пільг та привілеїв, Арсеній Петрович обіцяв скоротити витрати на потреби Генпрокуратури, Конституційного Суду, а також зменшити автопарк держустанов.

Голосує «УДАР» та «Свобода»

Більш злагодженими у голосуванні за відміну пільг були представники двох інших опозиційних партії – «Свободи» та «УДАРу»: два депутати не проголосували та ще семеро були відсутні.

Зазначимо, що з числа обіцянок представників згаданих політичних сил нараховано лише 3 відповідні заяви. Зокрема, лідери «Свободи» та «УДАРу», як і обіцяли, підтримали дане рішення у сесійній залі.

Голосування Партії регіонів

З числа народних депутатів від Партії регіонів можна відзначити лише декількох партійців, які давали обіцянки щодо скорочення пільг та витрат на владу. До них, зокрема, відносяться Андрій Деркач (під час голосування був відсутній) та Володимир Макеєнко (за рішення не голосував). Останній обіцяв з усіх депутатських пільг залишити лише безкоштовний проїзд. Не відмовився від своїх пільг і голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов (за рішення не голосував).

Окрім того, попри обіцянку колишнього міністра фінансів Федора Ярошенка,  витрати на обслуговування Адміністрації Президента в 2011-му році не скоротились, а, навпаки, збільшились на 22 млн. грн. А прем’єр-міністр Микола Азаров не виконав вимогу Президента зі скорочення витрат на утримання чиновників більш, ніж на мільярд гривень. Так, фінансування органів влади минулого року (у порівнянні з 2011-м) не зменшились, а навпаки збільшились. В тому числі, збільшились витрати на Адміністрацію Президента та Секретаріат Кабінету Міністрів.

Отож, з усього вищезазначеного можна зробити лише один висновок – бажаючі скоротити пільги та привілеї українських високопосадовців  серед українських високопосадовців відсутні. 

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: