Україна - ЄС: що потрібно виконати Україні до листопада

Читать на русском

На засіданні Ради співробітництва Україна - ЄС 24 червня ц.р. прем’єр-міністр Микола Азаров запевнив, що українська сторона виконає всі необхідні вимоги Євросоюзу, аби підписати Угоду про асоціацію вже на саміті «Східного партнерства» в листопаді. Схожу обіцянку раніше давав голова Верховної Ради Володимир Рибак.

Ми проаналізували, які з вимог Європейського Союзу декларували в своїх заявах та обіцяли виконати українські політики.

Загалом євроінтеграційні настрої висловлюють більшість високопосадовців України. Винятком є лише представники Комуністичної партії, які відстоюють проросійський напрямок міжнародної політики для України.

Підписати Угоду про асоціацію в листопаді поточного року обіцяють 8 українських політиків: Президент Віктор Янукович, прем’єр-міністр Микола Азаров, віце-прем'єр-міністр Юрій Бойко, голова ВРУ Володимир Рибак, голова МЗС Леонід Кожара, радник Президента Андрій Гончарук, голова української делегації в ПАРЄ Іван Попеску, а також народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.

Європейським Союзом висувалось 11 вимог для підписання Угоди про асоціацію Україна - ЄС. Серед частково виконаних слід відзначити:

1.  Вирішення питання політично вмотивованих вироків. Звільнення Юлії Тимошенко.

Вагомим кроком для виконання даної вимоги було звільнення шляхом помилування колишнього міністра МВД Юрія Луценка. Однак болючим та вкрай важливим для ЄС залишається питання засудження Юлії Тимошенко. Вони вимагають змінити статті кримінального законодавства, за яким її було засуджено.

Загалом, звільнити з-під арешту Юлію Володимирівну пообіцяли 15 народних депутатів. Всі вони є членами (або були членами до виходу) фракції партії «Батьківщина».

2.  Судова реформа. Перегляд  закону про прокуратуру, Кримінального Кодексу України, закону про "Вищу раду юстиції", закону про судоустрій та статус суддів.

Впроваджено новий Кримінально-процесуальний кодекс, який отримав схвальні відгуки європейського співтовариства. Однак щодо інших питань помітного прогресу не помічено, або не було отримано погодження Ради Європи. Найбільше європейців турбує питання реформування прокуратури, збалансування повноважень прокурорів та адвокатів.

Підкреслимо, що в системі «Слово і діло» не зафіксовано жодної обіцянки стосовно реформування прокуратури. Загалом реформувати судову гілку влади найбільше обіцяють опозиційні політики – 5 з 10 обіцянок належать народним депутатам від партії «Батьківщина» та «УДАР», 2 – представникам Партії регіонів. По одній обіцянці щодо реформування судочинства дали Президент Віктор Янукович, лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок та позафракційний Павло Балога.

3.  Забезпечення ефективної боротьби з корупцією.

Нещодавно Верховною Радою було прийнято антикорупційний закон, який попри суттєві недоліки, був позитивно сприйнятий в ЄС. Боротися з корупцією обіцяє ледве не кожен український політик.

4.  Розширити повноваження Рахункової палати.

Дану вимогу було виконано. Цікаво, що відповідну обіцянку декларувала лише Комуністична партія у своїй передвиборчій програмі на минулорічних парламентських виборах.

5.  Вжити рішучих дій для покращення ділового та інвестиційного клімату.

Минулого року Україна покращила свої показники в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business на 15 пунктів та зайняла 137-ме місце зі 185-ти можливих. Влада заявляє, що робить все можливе і неможливе для покращення ситуації. Проте експерти стверджують, що реформи та нововведення в Україні просуваються надто повільно, і всі спроби підняти рейтинг нівелюються більш високими темпами покращення інвестиційної привабливості інших регіонів.

Підняти інвестиційний рейтинг України обіцяють Президент, прем’єр-міністр Микола Азаров, міністр економрозвитку Ігор Прасолов та очільник новоствореного Міністерства доходів і зборів Олександр Клименко.

6.  Забезпечення належного впровадження нового Кримінального процесуального кодексу, нового законодавства з питань адвокатури та створення національного превентивного механізму проти тортур.

За ініціативи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської функції реалізації національного превентивного механізму проти тортур було покладено на Офіс Омбудсмена.

Серед досі нереалізованих питань, вирішення яких вимагає Європейський Союз, залишаються:

7.  Подолання зафіксованих недоліків у проведенні парламентських виборів 28 жовтня 2012 року. Проведення повторних виборів в одномандатних виборчих округах, в яких не визначено переможців. Забезпечення збалансованого доступу учасників виборів до ЗМІ.

Провести вибори в п’яти проблемних округах обіцяють народні депутати Анатолій Близнюк, Спірідон Кілінкаров та Олександр Стоян. Депутати-опозиціонери найчастіше обіцяють оскаржувати попередні рішення ЦВК, або ж висувати в проблемних округах єдиних кандидатів.

8.  Реформування виборчого законодавства. Схвалення Виборчого кодексу України.

Під час візиту до Люксембургу Микола Азаров запевнив, що уряд найближчим часом розробить новий законопроект про вибори та направить його до Венеціанської комісії. Щодо прийняття виборчого кодексу мова поки що не йде.

Зазначимо, що прийняти виборчий кодекс перед останніми парламентськими виборами обіцяли в Партії регіонів, однак обіцянку не було виконано. Згодом надати свої законодавчі ініціативи для введення виборчого кодексу пообіцяли народні депутати від опозиції Андрій Пишний та Ростислав Павленко.

Окрім того, дуже повільно просуваються ініціативи влади щодо реформування міліції та Конституції України.

Отож, більшість вимог Європейського Союзу ще не виконані або виконані лише частково. Абсолютно зрозуміло, що реалізувати їх в повній мірі до листопада неможливо. Не сприяє виконанню згаданих вимог і розмитість очікуваних європейським співтовариством змін, а точніше ступінь їх реалізації на кінець жовтня-початок листопада.

З більшості реформ Євросоюз очікує хоча б «помітних зрушень». В той же час, вирішення багатьох болючих питань – звільнення Юлії Тимошенко, вибори в Києві та в проблемних округах, реформування прокуратури – європейці сподіваються побачити ще до листопада. Однак ніхто не може передбачити, чи переважать шальки терезів прихильності/спротиву країн-членів ЄС щодо підписання Угоди про асоціацію на користь України.

Наші політики обіцяли немало заради євроінтеграції в цілому та щодо виконання окремих вимог ЄС. Тож поглянемо, як вони втілюватимуть свої обіцянки перед виборцями та європейськими партнерами найближчі 4-5 місяців.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: