Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Ставицький обіцяє домогтися зниження цін на російський газ до початку опалювального сезону

Едуард Ставицький, Міністр енергетики та вугільної промисловості, 13 березня 2013 року повідомив, що перед владою стоїть завдання домогтися зниження ціни на газ з російською стороною до початку опалювального сезону (15 жовтня). 18 березня 2013 року Міністр додав, що зниження ціни (приблизно до 350 дол. за тис. куб м. газу) буде забезпечено або вдалими перемовинами з російською стороною, або внаслідок успішної диверсифікації поставок.
Не виконано
Сказано 13 березня 2013 р.

Джерело

  • http://www.epravda.com.ua/news/2013/03/13/365558/
  • http://www.rbc.ua/ukr/top/show/prognoznaya-tsena-rossiyskogo-gaza-vo-ii-kvartale-2013-g-sostavit-18032013154300
  • http://delo.ua/business/ukraina-poluchila-gaz-ot-gazproma-so-skidkoj-216859/
  • http://minregion.gov.ua/news/oleksandr-vilkul-dav-zavdannya-prishvidshiti-pidklyuchennya-obektiv-socialnoyi-sferi-ta-zhitlovih-budinkiv-do-tepla/
  • http://interfax.com.ua/news/economic/169743.html

Результат

8 жовтня 2013 року президент Росії Володимир Путін повідомив, що "Газпром" почав закачувати газ в українські ПСГ за ціною 260 дол. за тисячу кубометрів. Однак очільник Російської Федерації не уточнив, кому саме з українських імпортерів робиться знижка. Нагадаємо, що російський газ купує не лише НАК "Нафтогаз", а й компанія "Ostchem" (Кіпр, власник - Дмитро Фірташ). На думку експерта з енергетичних питань Валентина Землянського, знижка поширюється лише на компанію Дмитра Фірташа. Крім цього, російські банки надали Україні кредит для купівлі природного газу. Слід зауважити, що опалювальний сезон, згідно з чинним законодавством, мав розпочатись 15 жовтня, однак цього року він розпочався раніше - в кінці вересня, у зв'язку з похолоданням.