Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Голова партії «Громадянська позиція»

Гриценко пообіцяв, що опозиція буде проводити розслідування фінансових і майнових махінацій влади

Анатолій Гриценко заявив, що об'єднана опозиція «Батьківщина» має намір провести розслідування фінансових і майнових оборудок цієї влади. Одним з перших – як йдеться в повідомленні його офіційного сайту від 10 серпня 2012 року - проведеться "розслідування щодо 2,5 млрд. грн., вкрадених під патронатом міністра Бойка (одного з очільників Партії регіонів) на закупівлі двох бурових установок". Анатолій Гриценко, крім того, акцентував на необхідності розслідування питань про списання боргів олігархам-власникам облгазів і обленерго на суму 24 млрд. грн., будівництва доріг під Євро-2012, коли 1 км окружної навколо Донецьку обійшовся в 9 разів дорожче, ніж 1 км європейського автобану. «Вкрадене майно буде повернуто державі, вкрадені кошти будуть повернуті до бюджету, а винні – будуть притягнуті до відповідальності. І це не буде зведенням рахунків з попередниками», - заявив політик.
Виконано
Сказано 10 серпня 2012 р.

Джерело

  • http://grytsenko.com.ua/news/view-hrytsenko-vkradene-komandoju-janukovycha-bude-povernuto-derzhavi.html
  • http://nbnews.com.ua/ru/news/123151/
  • http://censor.net.ua/news/275250/v_ramkah_rassledovaniya_finansovyh_mahinatsiyi_rejima_yanukovicha_sozdana_mejdunarodnaya_rabochaya_gruppa
  • http://www.president.gov.ua//documents/18026.html

Результат

За два роки роботи ВРУ сьомого скликання у парламенті було зареєстровано низку ініціатив від опозиційних політиків щодо здійснення антикорупційних розслідувань по відношенню до представників влади та чиновників. Зокрема, це такі законодавчі ініціатив як: №5201 про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з приводу розслідування порушень законодавства, встановлення ознак корупційних дій та неефективного використання коштів Державного бюджету України при здійсненні закупівлі вугілля у Південно-Африканської Республіки, №5074 про створення Тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів корупційної діяльності та зловживання службовим становищем керівними особами Державної адміністрації залізничного транспорту України "Укрзалізниця", №2984 про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань з'ясування обставин існування корупційної складової при легалізації незаконно видобутого вугілля, №2870 про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з приводу розслідування порушень Конституції України, законів України та встановлення ознак корупційних дій при проведенні конкурсу на укладання угоди про розподіл вуглеводнів у межах ділянки Юзівська, закупівель за державні кошти для НАК "Нафтогаз України" та на реконструкцію аеропорту "Бориспіль", №2523а про спеціально уповноважений орган з питань запобігання та протидії корупції, №2337 про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України із розслідування фактів незаконних дій Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення (корупційних правопорушень її членів) щодо надання незаконних переваг та невжиття заходів реагування на порушення вимог законодавства окремими приватними телерадіоорганізаціями при здійсненні ними інформаційної діяльності, що становить загрозу національної безпеки України, №3121 про антикорупційну перевірку чиновників усіх рівнів.

Враховуючи це, обіцянка отримує статус "виконано".

Генпрокурор О. Махніцький 3 червня 2014 року, заявив, що Генеральною прокуратурою України відкрито 28 кримінальних проваджень за фактами фінансових махінацій вищих чиновників влади В. Януковича.

Зазначимо, що 27 серпня 2014 року Президент України П. Порошенко достроково припинив повноваження Верховної Ради України сьомого скликання, призначивши вибори на 26 жовтня.