Обстрілюють самі себе: де росіяни губили авіабомби після вторгнення в Україну

Читать на русском

Бойові літаки російської армії регулярно гублять авіабомби як на своїй території, так і на тимчасово окупованій в Україні. Минулої весни таких «випадкових падінь» снарядів було понад 30. Випадки почастішали цієї весни, тільки в березні з російських літаків випали 16 авіаційних бомб, причому найчастіше – на Бєлгородську область рф. Зазвичай, бомба не встигає здетонувати під час падіння. Але траплялися випадки, коли снаряд ФАБ-500 розривався. Такі інциденти далеко не поодинокі, проте багато з них окупанти замовчують. «Слово і діло» зібрало відомості, на які населені пункти в рф і на окупованих територіях росіяни випадково впускали бомби за весь час великої війни.

Російські літаки минулої весни випадково впустили понад 30 авіаційних бомб, найчастіше ФАБ-500. Здебільшого снаряди падали над російським Бєлгородом та областю. Подробиці – на інфографіці.
Слово і ділоРосія впускає авіабомби на своїй територіїЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Перші випадки «втрати» росіянами своїх же авіабомб, інформація про які просочилася в ЗМІ, були зафіксовані трохи більше ніж рік тому – тоді в окупованому Донецьку у дворі приватного будинку було знайдено російську авіабомбу ФАБ-500, яка не розірвалася.

Навесні 2023 року одразу чотири такі інциденти сталися на території росії. У квітні авіабомба ФАБ-500 випала з російського літака поряд з двором мешканця села Головчино Грайворонського міського округу Бєлгородської області рф. Ще одна така ж бомба у травні впала у поле біля села Калініно Бєлгородської області – за 300 метрів від житлових будинків. В обох випадках бомба не вибухнула.

Дісталося й самому Бєлгороду – російські літаки у квітні загубили над ним одразу дві ФАБ-500. В одному з випадків снаряд здетонував.

У травні російські військові впустили авіабомбу, яка впала на окуповане місто Єнакієво Донецької області. Вибух пошкодив житлові будинки. Про загиблих не повідомлялося.

Тенденція «випадково загублених» бомб збереглася у росіян і цього року. Так, 2 січня військовий літак рф «загубив» авіаційний боєприпас над селом Петропавлівка у Воронезькій області рф. Бомба здетонувала, було пошкоджено багато приватних будинків.

Вранці 8 січня російський літак під час масованої атаки на Україну впустив авіабомбу ФАБ-250 на окуповане Рубіжне в Луганській області. Обійшлося без постраждалих, снаряд не розірвався. Мешканців найближчих будинків евакуювали.

Також у січні росіяни «загубили» авіабомбу у Маріупольському районі, біля села Гранітне. Боєприпас впав у полях, недалеко від позицій окупантів, але не здетонував.

У січні росіяни впустили ще чотири авіабомби (найчастіше ФАБ-500) над своєю ж Бєлгородською областю. У всіх випадках боєприпас не розірвався.

У лютому війська рф втратили три авіабомби – одну над Бєлгородщиною, ще дві над тимчасово окупованими містами України (Торез, Донецька область та Зимогір'я, Луганська область). Детонації боєприпасів під час падіння не було.

Березень цього року став лідером у «бомбардуванні» росіянами своєї ж території.

Російські пілоти впустили 16 авіаційних бомб, серед яких – ФАБ-500, ФАБ-250, ФАБ-50, Каб-1500. Всі впали в Бєлгородській області рф, не здетонувавши.

Від початку квітня окупанти впустили з бойових літаків вже вісім авіабомб. П'ять із них – знову в Бєлгородській області. Дві – на тимчасово окупованих територіях Донбасу (міста Єнакієво та Рубіжне).

2 квітня російський винищувач впустив авіабомбу біля залізничного вокзалу в Рубіжному. Цього разу снаряд розірвався. Кількість загиблих та постраждалих росіяни приховали.

Ще одну авіабомбу російські війська втратили на окупованій Херсонщині. Снаряд ФАБ-250 впав у поле в селі Новоукраїнка, але не здетонував.

На інфографіці «Слово і діло» можна побачити, які українські міста повністю або частково зруйновані російськими окупантами. Також ми зібрали наймасштабніші теракти росіян в Україні під час великої війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: