Як працюють міністри Гройсмана? Дайджест обіцянок Кабміну з 1 до 28 лютого

Читать на русском

Лютий виявився дуже плідним місяцем для українського уряду. З 1 до 28 лютого міністри дали більш ніж 50 нових обіцянок, виконали 8, а 3 – встигли провалити.

Улюбленими темами минулого місяця в Кабінету міністрів були інфраструктура (близько 30% всіх обіцянок), культура, освіта та спорт (16%), соцзахист і охорона здоров'я (13%), економіка, фінанси та енергетика (10%).

Багато обіцяв прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Буквально днями прем'єр заявив, що братиме участь у парламентських виборах у 2019 році. «Я буду брати участь для того, щоб боротися за проведення конкретних необхідних рішень», – зазначив він.

Наступного тижня уряд, згідно з обіцянкою Гройсмана, має ухвалити остаточне рішення щодо нових нормативів у будівництві доріг. Крім того, прем'єр анонсував нову програму з облаштування контрольно-пропускних пунктів на кордоні України.

У лютому Гройсман також обіцяв покращити життя українців. Зокрема, наступного року підвищити пенсії пенсіонерам, які мають великий трудовий стаж. Відзначимо, що пенсії військовослужбовцям уже підвищили, причому з 1 січня. Відповідне рішення Кабмін ухвалив 21 лютого. Підвищення в середньому буде на 1,5 тисячі гривень.

«Багато років людей тримали на мінімальних зарплатах, у 2018 році середня зарплата дорівнюватиме близько 10 тисяч гривень за рахунок зростання економіки», – заявив Гройсман 18 лютого.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян знову пообіцяв захід ірландського лоукостера Ryanair в Україну. Цього разу – восени 2018 року. Трохи згодом у Києві має з'явитися лінія швидкого залізничного сполучення з аеропортом «Бориспіль». Її будівництво розпочнеться не пізніше ніж 1 червня. Крім того, Омелян обіцяв продовжити реформування «Укрзалізниці» й завершити її корпоратизацію: «У планах як компанії, так і Міністерства інфраструктури, так і уряду створення вертикального холдингу і завершення реформи корпоративного управління до кінця цього року».

Знову подати до суду на Росію збирається міністр закордонних справ Павло Клімкін. Тепер – до суду ООН меморандум про порушення конвенції щодо заборони фінансування тероризму та расової дискримінації.

Всерйоз зайнявся реформою законодавства в галузі поводження з відходами міністр екології Остап Семерак. До кінця року до Верховної Ради та Кабінету міністрів він обіцяв подати базовий законопроект про відходи, який адаптуватиме європейську директиву до українського законодавства. Крім того, на розгляд парламенту будуть представлені ще 9 проектів закону, які регулюють нові умови для роботи в секторах різного типу відходів.

Гриневич планує внести зміни до закону про вищу освітуСказано 2 лютого 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

Міністр фінансів Олександр Данилюк обіцяв найближчим часом затвердити стратегію розвитку ПриватБанку. За його словами, стратегія розвитку держбанків передбачає уніфікацію моделі їх управління та власності. Передбачається, що акціонером буде Мінфін.

Довгострокову обіцянку дав віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку Степан Кубів. До 2020 року, за його словами, більш ніж 70% території України буде покрито широкосмуговим доступом в інтернет. Міністр зазначив, що зараз лише 5,5 мільйонів українців мають доступ до високошвидкісного інтернету.

Віце-прем'єр Володимир Кістіон, своєю чергою, поставив для себе кілька завдань на 2018 рік. Зокрема, розділити монопольні та конкурентні види діяльності з розподілу та постачання електроенергії та створити центральний орган, який здійснюватиме держнагляд у сфері електроенергетики.

«Реформа ринку електричної енергії, яку ми маємо провести в найближчі півтора-два роки, є чи не наймасштабнішою реформою в історії української незалежності. Переконаний, вона матиме позитивний результат як для учасників ринку, так і для кінцевого споживача», – підкреслив чиновник.

Детальніше – в нашому дайджесті.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» розбиралось, як із 1 січня до 22 лютого працювали президент України Петро Порошенко та його команда.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: