Які законопроекти обіцяли лобіювати мажоритарники Дніпропетровської області

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як народні депутати від одномандатних виборчих округів виконують свої обіцянки. Сьогодні ми розбирались, які законодавчі ініціативи обіцяли лобіювати у Верховній Раді мажоритарники Дніпропетровської області.

Всього в області 17 мажоритарників. Найбільше подібних обіцянок давав Віталій Купрій. Зокрема, в червні 2016-го він обіцяв внести зміни до профільних законів, що стосуються адвокатської діяльності. «Процедуру отримання адвокатського свідоцтва потрібно зробити прозорою й чесною для всіх», – підкреслив він. У жовтні в парламенті був зареєстрований законопроект «Про внесення змін до статті 10 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо незначних спорів у судах», одним з ініціаторів якого став Купрій. Зараз документ перебуває в комітеті.

Андрій Гальченко в передвиборчій програмі обіцяв, що 70% податків і зборів будуть автоматично залишатися в місцевому бюджеті. Наприкінці 2014 року Верховна Рада ухвалювала законопроекти «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» і «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин)», які дозволили розпочати процес фінансової децентралізації в Україна зі значним розширенням фінансових прав громад. Але Гальченко їх не підтримав і провалив обіцянку.

Не голосував за ці законопроекти також Андрій Денисенко, хоча й він перед виборами обіцяв законодавчо закріпити права регіонів-донорів на 50% коштів, зібраних до бюджету. Своїх законодавчих ініціатив він не реєстрував і обіцянку не виконав. Максим Курячий, своєю чергою, за ці ініціативи проголосував, виконавши свою обіцянку надати органам самоорганізації населення право розпоряджатися місцевим бюджетом.

Цього року Денисенко взявся за перейменування областей. «У мене на руках 150 підписів народних депутатів під проектом змін до Конституції України – за перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. З різних фракцій і груп, крім «Опозиційного блоку». Після Великодня планую зареєструвати його в апараті Верховної Ради», – заявив депутат 5 квітня. Наступного дня він пообіцяв ще найближчим часом подати ініціативу про перейменування Кіровоградської області. У підсумку обидва законопроекти з'явилися в парламенті.

Тетяна Ричкова перед виборами обіцяла боротися за дерева. Вона запевняла, що домагатиметься запровадження мораторію на зменшення площ скверів і парків. Однак поки нічого для цього не зробила. Крім того, депутат уже провалила обіцянку домагатися введення штрафів за вирубку зелених насаджень. Минулого року вона не голосувала за законопроект, який запроваджує штрафи за незаконну вирубку лісу від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів. Цього року не підтримала законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів і запобігання неналежному переміщенню необроблених лісоматеріалів». Своїх ініціатив при цьому Ричкова так і не запропонувала.

Валентин Дідич у вересні минулого року обіцяв підготувати антирейдерський законопроект, який унеможливить захоплення фермерських підприємств. З обіцянкою він впорався, в березні був зареєстрований проект закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству», одним з авторів якого є Дідич.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто з народних депутатів за всю каденцію не виконав жодної обіцянки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: