В НАТО пояснили, на яких умовах можлива відправка військ в Україну

Читать на русском
Союзники по НАТО поступово наближаються до рішення відправити в Україну свої війська. Їх використовуватимуть для навчання українських сил.
Фото: Getty Images

Союзники України з країн НАТО все ближче до того, щоб відправити військових в Україну для навчання українських військ. Але таке рішення ще більше розмиє колишню «червону лінію» і може втягнути США та Європу у військовий конфлікт ще більше.

Про це пише The New York Times.

Відправлення сухопутних військ в Україну: позиція союзниківПозиція союзників України щодо відправлення військ – на інфографіці. Категорично проти цього понад десять країн.

У матеріалі йдеться про те, що в Україні не вистачає сил для навчання військ. Ситуація ускладнюється становищем на полі бою – наступальними діями росіян. Тому українські офіційні особи звернулися до США та колег з НАТО з проханням допомогти в навчанні 150 тисяч солдатів ближче до лінії фронту для більш швидкого розгортання.

І якщо раніше США відмовляли у цьому, то 16 травня генерал Чарльз Браун-молодший, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, заявив, що розгортання інструкторів НАТО видається неминучим.

«Зрештою, з часом ми до цього прийдемо», – сказав він.

Браун зауважив, що потенційно розміщені інструктори НАТО в Україні можуть опинитися під загрозою, тому для їхнього захисту доведеться використовувати системи ППО, які Україна могла б застосовувати поблизу фронту.

Водночас Білий дім відмовляється відправляти в Україну навіть інструкторів і закликає своїх союзників по НАТО чинити аналогічно.

Перенесення навчання в Україну, як визнають військові, дасть змогу американським інструкторам швидше збирати інформацію про нововведення, що відбуваються на лінії фронту, що потенційно дасть їм змогу перейняти їхнє навчання.

Але в лютому президент Франції Еммануель Макрон заявив, що у питанні відправки західних військ в Україну «нічого не можна виключати». Відтоді Макрон неодноразово повторив свої слова, в тому числі після того, як високопоставлені американські дипломати попросили його зупинитися.

Заяви Макрона про введення військ в Україну «розлютили» деяких союзників – BloombergЗаяви Макрона про можливу відправку військ в Україну розлютили американських посадовців – вони побоюються, що такий крок може призвести до зіткнення з рф.

Радник з питань національної безпеки Естонії нещодавно заявив, що уряд його країни не виключає можливості відправки військ на Західну Україну для виконання тилових функцій, які могли б звільнити українські війська для відправки на фронт.

Також відомо, що війська США допомагали ЗСУ здійснювати програму підготовки НАТО в Яворові, але були виведені звідти на початку військових дій.

Нагадаємо, нещодавно Швеція заявила, що допускає розгляд відправлення військ в Україну, якщо така пропозиція з'явиться на рівні країн-членів Північноатлантичного альянсу.

Також глава Міноборони Естонії заявив, що конкретного плану щодо відправлення військ в Україну немає.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна буде вдячна за введення військ НАТО, коли настане такий момент, але наразі потрібна лише військова техніка та озброєння.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: