Подкаст «Словом» за 10 листопада: як захоплюють бандитів з ОРДЛО і де зберігає гроші голова НБУ

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 10 листопада - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст «Словом»slovoidilo.ua

Про те, як українські силовики відпрацьовують злочинців з окупованих територій. Про те, що стосовно міграційної кризи на кордоні з Білоруссю говорить президент Польщі. Про фінансові результати державного Укргазбанку за останні 10 років роботи. Та про те, де зберігає та примножує свої статки глава Національного Банку України. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Попавсь: у Києві затримали сумнозвісного штатного ката бойовиків, який керував концтабором «Ізоляція» в ОРДЛО

У Києві силовики затримали колишнього коменданта в'язниці «Ізоляція» в окупованому Донецьку Дениса Куликовського (прізвисько «Палич»). Про це повідомив у Facebook журналіст Станіслав Асєєв, якого було звільнено з полону у 2019 році.

Інформацію про затримання Куликовського підтвердила пресслужба СБУ. За інформацією Служби Безпеки України, Куликовський організовував та брав безпосередню участь у вбивствах та тортурах незаконно ув'язнених громадян України, його затримано в рамках раніше відкритого кримінального провадження за 4 статтями ККУ:

  • ст. 149 «Торгівля людьми»
  • ст. 258-3 «Створення терористичної групи або терористичної організації»
  • ст. 260 «Створення не передбачених законом воєнізованих чи збройних формувань»
  • ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни»

Яке покарання чекає на штатного ката бойовиків

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський до того ж повідомив, що слідчі Нацполіції та прокуратура понад рік розслідували злочини у донецькій в'язниці «Ізоляція». Крім затриманого Дениса Куликовського, встановлено й інших причетних до тортур військових.

За словами глави МВС, правоохоронці провели допити потерпілих у в'язниці «Ізоляція», упізнання ними своїх катів та встановили 45 учасників організованої злочинної групи. У вересні цього року щодо 8 військових злочинців матеріали передано до суду для заочного засудження.

Міграційна криза на польско-білоруському кордоні: погляд Польщі

Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що потік біженців на кордоні контролюють білоруські спецслужби. Про це повідомляє місцеве видання RMF 24.

«Ті групи мігрантів, які вчора вирушили до польського кордону, кілька тисяч людей, очевидно, як видно на відеозаписах, були під контролем білоруських спецслужб, які останньої миті вивели цих людей зі звичайної дороги до лісу для того, щоб атакувати кордон Польщі та Білорусі, де немає прикордонного переходу» - сказав Дуда.

При цьому запевнив, що польські служби були готові до різних сценаріїв в умовах нинішньої кризи та, попри заворушення, їм вдалося запобігти прориву кордону.

Нагадаємо, напередодні через наплив мігрантів Польща оголосила бойову готовність на кордоні з Білоруссю.

На тлі загострення ситуації з мігрантами, Литовський Сейм підтримав урядову пропозицію ввести з 10 листопада на кордоні з Білоруссю режим надзвичайного стану.

Які зарплати отримали українські антикорупціонери

Спеціалізована антикорупційна прокуратура понад рік працює без повноцінного керівника: проведення конкурсу кілька разів зривалося, але президент Зеленський все-таки сподівається, що нового голову оберуть до кінця року. А у 2022 році має змінитись директор НАБУ – повноваження Артема Ситника закінчуються у квітні. «Слово і діло» розбиралося, які зарплати заробили керівники антикорупційних органів України у жовтні.

Найвища зарплата минулого місяця була у голови Національного агентства з питань запобігання корупції Олександра Новікова – 475 тис. 546 грн. Окрім окладу, надбавок та індексації він отримав премію за вересень, 7,6 тис. грн оплати за час відпустки та 247,5 тис. грн матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових проблем.

Вдвічі нижчою, ніж у голови НАЗК, була у жовтні зарплата у директору НАБУ – Артему Ситнику нарахували 215 тис. 442 грн. В.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук заробив 106 тис. 178 грн.

Зарплати керівників антикорупційних органів України за жовтень можна подивитися на нашій інфографіці на порталі.

Як працює державний Укргазбанк: результати

Серед державних банків Укргазбанк є найбільш готовим до приватизації. Нині НБУ та Міністерство фінансів шукають фінансового радника. У НБУ зазначили, що про готовність до приватизації свідчить операційна ефективність фінустанови та її низький рівень проблемних активів.

З кінця травня 2011 року керівником Укргазбанку був Сергій Мамедов, який пропрацював на посаді 3,5 роки.

Наприкінці першого року роботи фінустанова вийшла на прибуток у 102,5 млн грн. У наступному році прибуток Укргазбанку збільшився до 1 млрд 90,7 млн грн – майже такий самий прибуток був і у 2013 році.

Однак вже у 2014-му банк зазнав доволі великих збитків – 3 млрд 382,8 млн грн.

З кінця 2014 року Укргазбанк очолював Кирило Шевченко. Спочатку він 5 місяців був виконувачем обов’язків, а згодом на 5 років став повноцінним керівником.

Станом на кінець 2015 року прибуток банку склав 259,7 млн грн. І надалі він тільки збільшувався.

У липні 2020 року Кирило Шевченко очолив Національний банк України, а виконувачем обов’язків голови Укргазбанку став Андрій Кравець. З листопада минулого року він є повноцінним керівником.

Станом на кінець 2020 року прибуток банку склав 411 млн грн. За три квартали 2021 року Укргазбанк вийшов на прибуток у 1 млрд 747,8 млн грн.

Про фінансові результати державного Укргазбанку ми маємо окремий матеріал на порталі з інфографікою.

Нагадаємо, раніше ми писали про фінансові результати інших державних банків, зокрема Ощадбанку та Укрексімбанку.

Де зберігає гроші голова Нацбанку України: раптовий сюрприз

До речі, сім’я глави Національного банку України Кирила Шевченка розмістила кошти на закордонних рахунках на законних підставах, і це не пов’язано з питанням довіри до українських банків. Про це йдеться у відповіді пресслужби НБУ на запит журналіста «Слово і діло».

«Згідно з інформацією, розміщеною на сайті Національного агентства із питань запобігання корупції, у декларації за 2020 рік Кирило Шевченко вказав всі фінансові установи, включно із закордонними, в яких має рахунки він та члени його сім’ї, - зазначили у пресслужбі НБУ. - Розміщення частини коштів, які зараз належать сім’ї Шевченків, у закордонних банківських установах відбулось на законних підставах і не пов'язане з питанням довіри до українських банків».

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало про те, що у розділі «Грошові активи» декларації за 2020 рік голови Нацбанку зазначено, що Кирило Шевченко та його родина зберігає кошти в п'яти банках: швейцарському «Банк Ломбард Одіер і Ко ЛТД», чеському «Експобанк», українських державних банках АТ «Ощадбанк» та АТ КБ «ПриватБанк», а також в «Укргазбанк», який на 94% належить державі. При цьому українській банківській системі родина Шевченка довірила менш як 7% своїх безготівкових коштів.

У перерахунку на українську валюту за курсом НБУ на 31 грудня 2020 року всього на банківських рахунках у родини Кирила Шевченка було 103 млн 377 тис. грн. При цьому, в іноземних банках зберігалося 96 млн 960 тис. грн, а в українських - лише 6 млн 170 тис. грн.

Нагадаємо, з вересня 2020 року в Національному банку України відмовляються надавати на запит інформацію про зарплату керівництва, посилаючись на те, що «інформація про заробітну плату працівників Національного банку є конфіденційною, оскільки належить до персональних даних відповідних фізичних осіб і не може бути надана на запит». «Слово і діло» звернулося з цього питання з позовом до ОАСК.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: