Півтора роки повномасштабної війни: топ останніх обіцянок Зеленського

Читать на русском
Зеленський за останній місяць обіцяв посилити покарання за корупцію, зайнятися реформою ВЛК, розвивати оборонний комплекс.
Фото: ОПУ/AFP

Повномасштабна російська агресія триває півтора роки, і Україна, за словами Володимира Зеленського, за потреби готова і до більш тривалої війни – головне мінімізувати жертви. Аналітики «Слово і діло» традиційно зібрали президентські обіцянки за останній місяць: зазначимо, що чимало з них пов'язані саме з внутрішньою політикою України, зокрема, боротьбою з корупцією.

Перевірки воєнкомів та реформа ВЛК

Після скандалу із можливим незаконним збагаченням одеського воєнкома Євгена Борисова в Україні розпочалися масштабні перевірки керівного складу всіх територіальних центрів комплектування та соцпідтримки.

Воєнні обіцянки Зеленського: що президент має виконати у 2023 роціСлово і діло проаналізувало, які обіцянки у 2023 році має виконати Володимир Зеленський. Серед них – провести саміт миру та посилювати ППО України.

За останніми даними, озвученими ДБР, розслідується понад сотня кримінальних проваджень про зловживання воєнкомами своєю владою.

Два тижні тому за підсумками спеціального засідання РНБО Володимир Зеленський доручив звільнити всіх обласних воєнкомів. При цьому він обіцяв, що кожен воєнком, який є фігурантом кримінального провадження, нестиме відповідальність: «Але наголошую: армія не є і ніколи не буде заміною кримінальному покаранню. Чиновники, які переплутали погони й вигоду, точно – під суд».

Поки що судових вироків у скандальних справах, фігурантами яких є керівники ТЦК, не було. Але, за інформацією ДБР, 15 справ уже передали до суду.

Ще одне нагальне питання – реформа військово-лікарських комісій. З цього питання Зеленський обіцяв окреме засідання РНБО, але його поки що не було. Але минулого тижня, 25 серпня, Кабмін вирішив запровадити електронний документообіг під час проходження комісії. Це має спростити взаємодію між усіма суб'єктами системи.

Боротьба з корупцією

У великому інтерв'ю для 1+1 Зеленський пообіцяв, що до парламенту буде подано законопроєкт про прирівнювання корупції до державної зради на воєнний час. Законопроєкт має з'явитися упродовж тижня.

«Але це не розстріл, це не сталінізм. Це, якщо є докази, людина має бути за ґратами», – зазначив він.

Зазначимо, що у Кримінальному кодексі України передбачено таке покарання за державну зраду – позбавлення волі на строк до 15 років чи довічне ув'язнення.

Розвиток оборонно-промислового комплексу

«Наш оборонно-промисловий комплекс вийде на той рівень, який потрібний державі. Україна має цю силу. І я дякую за цю силу всім, хто працює зараз саме над українським виробництвом», – таку обіцянку президент дав на початку серпня.

У жовтні, за словами президента, в Україні відбудеться перший форум оборонних індустрій, у якому братимуть участь вітчизняні та іноземні компанії.

«Україна є випробувачем сучасних амуніцій. Так, це випробування із втратами, на жаль, але для багатьох бізнесменів світу це великий приклад. Я думаю, у напрямку Military Tech ми будемо номер один на європейському континенті», – упевнений Зеленський.

Після візиту до країн Північної Європи Зеленський обіцяв, що в Україні вироблятимуть бойові машини піхоти CV90 – домовленостей щодо локалізації виробництва та ремонту було досягнуто зі Швецією. Строки реалізації проєкту невідомі.

Окремо він також обіцяв посилення ППО України та отримання додаткової бронетехніки.

F-16 для України

Виконано обіцянку Зеленського про те, що у серпні розпочнеться навчання українських пілотів на американських винищувачах F-16. Відомо, що навчання розпочалося у Данії.

Крім того, про готовність допомогти з навчанням заявили Нідерланди, Португалія, Британія, Румунія, США.

З'явилася також конкретика щодо поставки самих літаків: вже офіційно передати винищувачі погодилися Нідерланди та Данія. Перші одиниці F-16 можуть з'явитися в Україні вже до кінця року, це відкриє шлях до виконання відповідної обіцянки Зеленського.

Крім того, Зеленський обіцяв, що в Україні створюватимуть інфраструктуру для сучасних винищувачів.

Вибори в Україні

В 2024 році в Україні за планом мають відбутися президентські та парламентські вибори, але під час воєнного стану проводити їх заборонено.

П'ять промов Зеленського до Дня незалежності: як змінювалися акцентиПромови Володимира Зеленського у День Незалежності України змінювалися протягом п'яти років не лише за тривалістю, а й за темами та ключовими акцентами. Докладніше – на інфографіці.

Під час візиту до Києва сенатор США від Республіканської партії США Ліндсі Грем висловив думку, що вибори в Україні мають відбутися навіть в умовах війни. За його словами, це був би наступний крок у становленні демократії: «Я хочу, щоб у цій країні відбулися вільні та чесні вибори навіть під час нападу на неї. Американський народ має знати, що Україна змінилася».

Грема в Україні не підтримали. Наприклад, секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що вибори можливі лише після завершення бойових дій. Раніше і спікер парламенту Руслан Стефанчук говорив, що вибори будуть вже після війни.

Володимир Зеленський також дав зрозуміти, що під час війни вибори не проводитимуть, оскільки забезпечити право кожного громадянина на волевиявлення неможливо, а спостерігачі будуть потрібні в окопах. «Я сказав Ліндсі: якщо ви готові дати мені 5 мільярдів, бо я не зможу просто забрати із бюджету 5 мільярдів. Мені здається, саме така сума потрібна для виборів у звичайний час, а у військовий – я не знаю, яка це сума. Проводити вибори в кредит я не буду, забиратиму гроші від зброї і давати їх на вибори теж не буду», – обіцяв він.

Інші обіцянки Зеленського

Як і завжди, Зеленський обіцяв повернути в Україну всіх полонених, звільнити окуповані території та притягнути до відповідальності за терор проти українців.

Восени, обіцяв президент, буде проведено саміт Кримської платформи на рівні парламентів країн. Саміт лідерів відбувся напередодні Дня незалежності.

Зеленський обіцяв, що Україна крок за кроком забезпечить визнання світом Голодомору геноцидом українського народу. Наразі це визнали до 30 країн.

25 серпня на Житомирщині зіткнулися два літаки L-39, внаслідок чого загинули три пілоти. Зеленський дав обіцянку, яка не в його компетенції, – сказав, що всі обставини трагедії будуть з'ясовані. Наразі слідство розглядає три версії катастрофи: технічна несправність літаків, помилка пілотів, порушення при організації здійснення польотів.

Нагадаємо, про обіцянки Зеленського за попередній місяць можна дізнатися із цього матеріалу.

Також «Слово і діло» проаналізували промови президента на День Незалежності – про що і як довго він говорив, чому приділяв найбільшу увагу.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: