19 місяців великої війни: топ останніх обіцянок Зеленського

Читать на русском
Зеленський за останній час давав обіцянки щодо перевірки рішень ВЛК, виборів, держбюджету-2024 та постачання озброєння.
fdd.org

Збройні сили України вже 19 місяців відбивають повномасштабну агресію росії. Надії на швидше закінчення війни змінилися необхідністю визнати, що треба готуватися до затяжного конфлікту. В інтерв'ю перед візитом до США президент Володимир Зеленський знову констатував, що він емоційно готовий до тривалої війни, а для переговорів із росією нині поганий момент. «Слово і діло» зібрало головні обіцянки Зеленського за останній місяць.

Про перевірки рішень ВЛК. Наприкінці серпня Володимир Зеленський провів спеціальне засідання РНБО щодо військово-лікарських комісій, за підсумками якого вирішили перевірити всі висновки щодо інвалідності та непридатності до військової служби, прийняті за час повномасштабної війни.

Зеленський за час повномасштабної війни відвідав 23 країниВолодимир Зеленський за час повномасштабної війни здійснив 11 турів до союзників, відвідавши загалом 23 країни.

«За результатами перевірки будуть зроблені висновки щодо тих осіб, які на основі сфальшованих рішень ВЛК виїхали за кордон України за час початку повномасштабної агресії», – обіцяв він.

12 вересня Зеленський підписав указ, яким доручив органам розпочати перевірки. Коли з'являться їхні результати, слідкуватиме за реакцією правоохоронних органів.

Про вибори під час війни. Наступного року в Україні мають відбутися президентські та парламентські вибори, які, втім, не можуть відбутися через воєнний стан.

Однак в одному з інтерв'ю, відповідаючи на запитання про вибори, Зеленський обіцяв «не кинути країну»: «У 2024 році, якщо триватиме війна, і якщо вибори відбуватимуться, я ніколи у своєму житті не кину свою державу. Тому що я гарант Конституції, і я її захищаю в будь-якому випадку».

Під час візиту до Канади президент сказав, що питання виборів зараз не актуальне через проблеми з безпекою в країні. Головними складнощами для проведення виборів він також назвав присутність спостерігачів, голосування військових, переселенців і біженців та фінансування.

Таким чином, наразі проведення виборів в умовах війни не планується. Але якщо Зеленський наступного року або після війни балотуватиметься, то провалить свою передвиборчу програмну обіцянку йти лише на один термін.

Про пріоритети у держбюджеті-2024. На спеціальній нараді, присвяченій бюджету, Зеленський обіцяв, що його пріоритетами будуть безпека та оборона (витрати як мінімум на рівні 2023 року), індексація пенсій та охорони здоров'я (плюс щонайменше 24 млрд до витрат цього року).

Проєкт бюджету вже подано у Верховній раді, кошти на зазначені президентом цілі закладено. Але точно сказати, виконано обіцянку чи ні, можна буде після ухвалення закону у другому читанні.

Про наступ ЗСУ. У середині вересня, коментуючи хід контрнаступу української армії, Зеленський констатував, що прорив лінії оборони противника – нелегкий шлях, але він обов'язково буде.

На даний момент відомо, що ЗСУ прорвали російську оборону на ділянці під селом Роботине на півдні: пролом таких розмірів, що через нього проходить не лише піхота, а й бронетехніка.

Під час візиту до США Зеленський обіцяв, що Бахмут буде деокуповано: «Ми деокупуємо Бахмут. Я думаю, що ми деокупуємо ще два міста. Я не скажу вам які, вибачте. Але ми маємо план. Дуже детальний план».

Крім того, днями президент обіцяв звільнити Маріуполь та Мелітополь.

Про освіту в умовах війни. На День знань президент обіцяв зробити все, щоб школярі та студенти змогли повернутися до навчання на 100% офлайн. «Звичайно, ми зробимо все, щоб на всій нашій землі можна було повернутися до шкіл, до університетів нормально. Без онлайну. Програму створення укриттів буде реалізовано», – сказав він.

За даними Міністерства освіти, 45% українських дітей навчаються у школах у дві зміни, 30% – за змішаною формою, 25% – виключно онлайн. Поки триває російська агресія повернути всіх дітей до шкіл неможливо, особливо у прифронтових містах, навіть за наявності укриттів.

П'ять промов Зеленського до Дня незалежності: як змінювалися акцентиПромови Володимира Зеленського у День Незалежності України змінювалися протягом п'яти років не лише за тривалістю, а й за темами та ключовими акцентами. Докладніше – на інфографіці.

Також Зеленський обіцяв після війни відновити усі вищі та інші навчальні заклади, зруйновані російськими ракетами.

1 вересня президент представив освітню платформу «Мрія», якою зможуть користуватися учні, вчителі та батьки. У додатку буде корисна інформація для школярів – освітні програми, курси, відеоматеріали, позашкільні активності, олімпіади, гуртки. Там можна буде створити портфоліо учня, в якому буде зібрано інформацію про оцінки, участь в олімпіадах, волонтерству, власні проєкти та спортивні досягнення.

Президент обіцяв, що до кінця року проєкт «Мрія» тестуватимуть в окремих школах, а наступного року масштабують.

Про постачання ракет ATACMS. Під час візиту до США Зеленський зазначив, що переговори щодо далекобійних ракет для України продовжуються, і незабаром буде видно результати.

ЗМІ повідомили, що насправді адміністрація Джо Байдена ще до візиту Зеленського ухвалила рішення надати Україні ATACMS, але не стала оголошувати про це публічно, щоб не дати росіянам можливість перемістити свої лінії постачання далі від лінії фронту. .

«Невелику кількість» ракет, повідомили джерела, мають надіслати найближчим часом. Тож обіцянку Зеленського майже виконано.

Про зернову суперечку з країнами-сусідами. Єврокомісія вирішила не продовжувати заборону ввезення українського зерна до п'яти країн, але Польща, Угорщина та Словаччина вирішили зберегти ембарго на односторонньому рівні.

Україна назвала такі дії недружніми, а Зеленський обіцяв «цивілізовану відповідь». «Обмежувальні заходи проти нашого аграрного експорту з боку Євросоюзу скасовано. Наразі важливо, щоб європейська єдність спрацювала на двосторонньому рівні – із сусідами. Щоби сусіди під час війни Україну підтримали. Європа виграє завжди, коли договори працюють, а обіцянки виконуються. Ну а якщо рішення сусідів будуть не сусідськими, Україна цивілізовано відповідатиме», – заявив він.

Минулого тижня Україна подала до Світової організації торгівлі позов проти Польщі, Угорщини та Словаччини. Але водночас зберегла можливість для переговорів, запропонувавши країнам компромісний варіант щодо ввезення аграрної продукції. Міністр Микола Сольський зазначив, що Україна розраховує на прогрес у переговорах.

Нагадаємо, про обіцянки Зеленського за попередній місяць можна дізнатися із цього матеріалу.

На інфографіці «Слово і діло» – закордонні візити президента під час повномасштабної війни.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: