700 днів повномасштабної війни: топ обіцянок Зеленського

Читать на русском
Слово і діло зібрало обіцянки президента Володимира Зеленського за останній місяць. Президент зокрема багато говорив про нарощування можливостей ОПК.
Фото: AP

Україна вже 700 днів протистоїть повномасштабній російській агресії. У зв'язку з цим президент Володимир Зеленський в останній місяць багато говорив про нарощування потужностей української оборонки, а також про гарантії безпеки від інших країн. «Слово і діло» зібрало топ його обіцянок на ці та інші теми.

Про тиск на бізнес. 22 січня Володимир Зеленський повідомив, що урядовці провели зустріч із представниками українського бізнесу, щоб обговорити всі складнощі взаємодії. Напрацювання за підсумками зустрічі президент обіцяв після засідання РНБО.

Які військові обіцянки Зеленський має виконати у 2024 роціОбіцянки Володимира Зеленського на 2024 рік – на інфографіці. Президент обіцяв зберегти всебічну підтримку від союзників та не йти на заморожений конфлікт.

Після засідання РНБО, яке відбулося вчора, Зеленський анонсував створення Ради підтримки підприємництва, до складу якої увійдуть саме представники бізнесу. «Це відомі імена, відомі керівники українських компаній. Бізнес, що працює для мільйонів людей. Технологічний бізнес, гроші, послуги та інші галузі. Різні галузі, щоб були різні погляди. Але одне завдання – зміцнення нашої економіки, нашого суспільства», – розповів він.

Крім того, Зеленський анонсував тримісячний мораторій на проведення процесуальних дій із кримінальних проваджень, якщо їх застосування може заблокувати роботу підприємства.

Про стеження за журналістами. 16 січня в мережі з'явилося відео, де співробітники проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info імовірно вживають наркотичні речовини. Денис Бігус заявив, що за членами редакції стежили близько року.

Зеленський пообіцяв, що СБУ, яка порушила кримінальну справу через незаконне прослуховування та відеозйомку, знайде винних у цьому. «Напевно, хтось скаже: «Ну був відеозапис медійників, нічого не сталося». Я вважаю, що сталося. І треба знайти відповіді на все це. І тому Служба безпеки це розслідуватиме, і все знайдуть», – сказав він.

До речі, крім СБУ ще чотири справи за фактом стеження за журналістами Bihus.Info, розслідує Нацполіція. Результатів розслідування поки що немає.

Про гарантії безпеки для України. У липні країни «Великої сімки» підписали декларацію про гарантії безпеки для України. Після цього Україна розпочала двосторонню роботу щодо гарантій, яку Зеленський обіцяв цього року продовжити.

Під час візиту Ріші Сунака до Києва було підписано договір про гарантії безпеки з Великою Британією.

Також розпочалися переговори щодо гарантій з Румунією, і незабаром Україна сподівається їх розпочати з Польщею. Загалом станом на січень обговорення триває з близько 30 країнами. Тож обіцянка Зеленського виконується.

Про розвиток оборонного комплексу. Цього року, обіцяв Зеленський, ворог відчує лють вітчизняного виробництва: «Наша зброя, наша техніка, артилерія, наші снаряди, наші дрони, морські привіти ворогові та щонайменше мільйон українських FPV. Все, чим ми щедро пригощатимемо. На суші, у повітрі і, звісно, на морі».

Вже заявлялося, що потужності українського ВПК цього року будуть нарощені у шість разів. Підсумки виконання обіцянки Зеленським зможемо підбити лише наприкінці року (поки що на інфографіці можна подивитися на успіхи оборонки за 2023-й).

Він також обіцяв, що оборонний комплекс України стане частиною міжнародної системи оборони.

Окремо Зеленський обіцяв нарощувати інвестиції у виробництво вибухових речовин та порохів.

Крім того, президент знову обіцяв, що цього року буде вироблено понад мільйон вітчизняних дронів.

Про паузи в бойових діях. Зеленський запевнив, що Україна не робитиме паузи у бойових діях, оскільки це принесе користь лише росії – вона встигне відновити сили та наростити виробництво озброєння.

«Дати паузу, ризикнути, дати два-три роки росії – вона потім може переїхати нас. Ми б так не ризикували і дякувати Богу, що все це вирішується в Україні і тому пауз на користь росії точно не буде», – сказав він.

Про відносини із Польщею. У Давосі Зеленський провів зустріч із президентом Польщі Анджеєм Дудою, за її підсумками він обіцяв, що країни незабаром розпочнуть роботу над вирішенням усіх критичних моментів.

21 січня до Києва приїжджав прем'єр-міністр Дональд Туск. Його зустрічі з українським керівництвом були зосереджені здебільшого на питаннях безпеки. Про будь-які рішення для подолання розбіжностей у сфері економіки не повідомлялося.

Нагадаємо, про обіцянки Володимира Зеленського за попередній місяць, у тому числі про ті, які він дав на підсумковій пресконференції, можна прочитати у нашому матеріалі.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: