Як швидко путін публічно реагує на надзвичайні події в росії та на фронті

Читать на русском

Російський диктатор володимир путін не любить пов'язувати себе з провалами: коли виникає надзвичайна подія, він вважає за краще «зникнути зі сцени» і почекати, перш ніж зробити заяву. Путіну знадобилося цілих 19 годин, щоб прокоментувати один із найкривавіших терактів у росії – розстріл людей у концертному залі Crocus City Hall – і, ймовірно, весь цей час було витрачено на те, щоб придумати, як прив’язати до цієї події Україну. І 19 годин – це ще далеко не рекорд мовчання: «Слово і діло» вирішило підрахувати, як швидко путін публічно реагує на НС.

З тих надзвичайних подій, які ми розглядали, путін «найоперативніше» відреагував на спробу бунту «вагнерівців» у червні минулого року – між заявою Євгена Пригожина про «Марш справедливості» та заявою президента минуло 13 годин.

У зверненні путін назвав заколот «внутрішньою зрадою» і порівняв його з подіями 1917 року. Він також обіцяв «жорсткі дії» та покарання організаторам. До речі, прізвище Пригожина він так і не назвав.

На другий вибух на Кримському мосту, який стався 17 липня 2023-го, реакції путіна довелося чекати 17 годин. А щоб відреагувати на перший вибух на мосту 8 жовтня 2022-го, у російського президента пішло цілих 38 годин. В обох випадках це була робоча нарада, де обговорювалися наслідки вибухів.

На теракт у концертному залі Crocus City Hall путін відреагував за 19 годин. У спеціальному п'ятихвилинному зверненні він повідомив про затримання терористів і заявив, що вони «намагалися втекти та рухалися у бік України, де за попередніми даними для них з українського боку було підготовлено вікно для переходу кордону». Звинувачення у бік України були кинуті незважаючи на те, що відповідальність за теракт взяло на себе угруповання ІДІЛ.

Ще довше, ніж на бунт Пригожина, путін реагував на його загибель в авіакатастрофі – 24 години: він висловив співчуття родичам та обіцяв, що розслідування буде доведено до кінця.

Підрив Каховської ГЕС у Херсонській області, який здійснили російські війська, путін прокоментував через 38 годин – у розмові з президентом Туреччини Ердоганом він звинуватив у руйнуванні греблі Україну.

2 дні та 8 годин пішло у путіна, щоб придумати, що сказати з приводу аварії літака Іл-76 у Бєлгородській області. Російське Міноборони бездоказово стверджувало, що на борту було 65 українських військовополонених. Путін підтримав цю версію і заявив, що Україна нібито завдала удару по літаку з американського Patriot або французької системи ППО.

Атаку безпілотників на Кремль російський президент прокоментував лише через 7 днів – заявив, що «не надав їй великого значення».

Щоб змиритися з успішними контрнаступальними діями ЗСУ на півдні та сході у вересні 2022 року у путіна пішло цілих 19 днів. Про контрнаступ він сказав: «Побачимо, чим він закінчиться». На той момент українські військові вже звільнили Балаклію, Куп'янськ, Ізюм та інші населені пункти.

Смерть Олексія Навального в колонії путін прокоментував через місяць і при цьому вперше назвав свого опонента на ім'я. «Що стосується пана Навального. Так, він пішов із життя. Це сумна подія. Ми мали й інші випадки, коли люди в місцях позбавлення волі йшли з життя. А хіба у США цього не бувало? Бувало й неодноразово», – сказав він і заявив, що погодився на обмін ув'язненого політика.

Про знищення крейсера «Москва», а ця подія ще від квітня 2022 року, путін мовчить досі.

Нагадаємо, аналітики «Слово і діло» раніше порахували, як часто путін називав «СВО» забороненим словом «війна».

З інфографіки можна дізнатися, скільки тривають війни путінської росії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: