Палата представників США підтримала можливість використання активів рф для України

Читать на русском
У суботу, 20 квітня, Палата представників США ухвалила законопроєкт про використання заморожених активів росії для допомоги Україні.
Depositphotos

У суботу, 20 квітня, Палата представників США ухвалила законопроєкт про використання заморожених активів росії для допомоги Україні.

Про це стало відомо з прямої трансляції з засідання Конгресу.

Конфіскація російських активів на користь України: у яких країнах є прогресЗаморожені російські активи можуть бути використані для відновлення України. У яких країнах є прогрес у конфіскації – на інфографіці.

Законопроєкт №8038 про передачу заморожених активів рф Україні набрав 385 голосів «За» і 34 – «Проти». Наступними це рішення має підтримати Сенат США.

Україна в рамках процедури може отримати приблизно 8 мільярдів доларів заморожених російських активів.

Президенту США надаються повноваження застосувати процедуру конфіскації суверенних активів з подальшою передачею відповідних коштів до спеціальних фондів – Compensation Fund, Ukraine Support Fund. При цьому, він може узгоджувати алгоритм передачі з державами Групи семи, ЄС, Австралією та іншими партнерами США.

Нагадаємо, 21 березня лідери Європейського Союзу погодилися конфіскувати значну частину надприбутків, отриманих від заморожених російських активів, та передати їх Україні.

Як відомо, виторг від заморожених російських активів становить близько 3 млрд євро щорічно. При цьому до 2027 року, за оцінками європейських чиновників, загальний прибуток від заморожених активів може становити 20 млрд доларів.

Наприкінці березня стало відомо, що керівництво ЄС вирішило не передавати Україні 5 млрд євро прибутку, отриманого від заморожених російських активів у 2022 та 2023 роках.

16 квітня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію із закликом вилучити заморожені російські активи та використати їх для відновлення України.

Також повідомляли, що заморожені активи росії в обсязі 300 мільярдів доларів можуть бути використані у якості застави для надання кредитів Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: