Новий наступ російської армії: що відомо про терміни та цілі окупантів

Читать на русском

Російська армія на тлі скорочення поставок західної військової допомоги Україні готує новий наступ, який може розпочатися наприкінці весни – на початку літа. У ГУР вважають, що мета росіян – повністю захопити Донецьку та Луганську області, але на Заході припускають, що наступ може розпочатися на чотирьох напрямках, у тому числі у Херсонській та Запорізькій областях. Крім того, окупанти можуть планувати атаку на Харків. Що відомо про можливий наступ – на інфографіці «Слово і діло».

Про підготовку росією нового наступу заговорили одразу після переобрання володимира путіна президентом. У березні командувач Сухопутних військ Олександр Павлюк розповів, що росія створює нове угруповання військ – більше 100 тисяч осіб – і влітку може спробувати здійснити наступ на одному з напрямків.

Трохи згодом президент Володимир Зеленський підтвердив цю інформацію: за його словами, росіяни готують контрнаступ на кінець травня чи червень. А до початку літа, повідомив президент, росія хоче додатково мобілізувати 300 тисяч людей.

Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов вважає, що наступ росії наприкінці весни – на початку літа буде зосереджено на Донбасі: «Вони трохи просунуться у бік Часового Яру. Вони рухатимуться у напрямку міста Покровська, стратегічного напрямку Покровська».

Станом на середину квітня, за інформацією ЗСУ, окупанти зосереджують зусилля на просуванні у напрямку Кліщіївки, Калинівки та Часового Яру.

Часів Яр знаходиться за 10 кілометрів на захід від захопленого Бахмута і розташований на панівній висоті. Взяття населеного пункту під контроль означатиме для окупантів певний прорив на Бахмутському напрямку та загрозу для таких міст як Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка, Слов'янськ. Звідти, з Часового Яру, ворожа артилерія зможе взяти під вогневий контроль логістичні маршрути ЗСУ.

Вище російське військове керівництво, за словами головнокомандувача Олександра Сирського, поставило своїм військам завдання захопити Часів Яр до «сакральної дати» 9 травня.

Ще одна проміжна ціль окупантів – Покровськ. Населений пункт також є логістичним вузлом ЗСУ та відкриває шлях на Вугледар (плацдарм для звільнення Маріуполя).

Головна мета рф під час нового наступу, за словами Буданова, – повне захоплення Донецької та Луганської областей. Але керівник ГУР вважає, що росіянам не вистачать на це сил.

Західні видання ще на початку року прогнозували, що російські війська влітку розпочнуть новий наступ, щоб повністю захопити не лише Донбас, а й Херсонську та Запорізьку області.

На початку квітня видання Financial Times з посиланням на українських та західних чиновників писало, що наступ може розпочатися на чотирьох напрямках, а також на Харків. Чутки про можливий наступ на Харків підігрівають також заяви путіна щодо необхідності створення «санітарної зони», щоб убезпечити Бєлгород від обстрілів. Днями глава МЗС рф Сергій Лавров сказав, що Харків «грає важливу роль» в ідеї створення «санітарної зони».

Володимир Зеленський в одному з інтерв'ю заявив, що великої наступальної операції росії на Харків не можна виключати, але підкреслив, що ЗСУ роблять все можливе, щоб рф не захопила місто. Пізніше президент сказав, що на сьогодні Харків поза небезпекою.

Головнокомандувач Сирський, коментуючи ситуацію з Харковом, нагадав, що саме на цьому напрямі у росіян стався обвал фронту: «Якщо росіяни вирушать туди знову, Харків стане для них фатальним містом».

Місяць тому журналісти The Economist висловлювали побоювання, що новий наступ російської армії буде набагато складніше стримати ЗСУ. Автори статті вважають, що Україна «дуже запізнилася зі зміцненням власних оборонних позицій», а, крім того, їй не вистачає людей.

Після того, як Палата представників США проголосувала за виділення допомоги Україні, західні аналітики висловили думку, що постачання озброєння все ж таки допоможе стримати новий наступ, хоч і не зупинить його.

Нагадаємо, раніше Зеленський заявив, що Україна розробила план нового контрнаступу.

Керівник ГУР Кирило Буданов прогнозує, що із середини травня для України настане «важка ситуація».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: