На Канарах тисячі місцевих жителів протестують проти масового туризму

Читать на русском
Десятки тисяч людей протестують на Канарських островах з вимогою змінити модель масового туризму, щоб зупинити бум короткострокової оренди житла.
Фото: EPA

На Канарських островах в Іспанії тисячі людей вийшли на акцію протесту проти масового туризму. Мітингарі закликають владу тимчасово обмежити приплив подорожувальників напередодні сезону літніх відпусток, щоб зупинити бум короткострокової оренди житла і будівництва готелів.

Про це повідомляє Reuters.

У яких містах світу туристи витрачають найбільше грошейМіжнародні мандрівники в минулому році витратили найбільше грошей у Дубаї, Досі та Лондоні.

Як стверджують протестувальники, наплив туристів призводить до зростання вартості житла для місцевих мешканців та створює тиск на інфраструктуру й навколишнє середовище.

«Це протест не проти туристів, а проти діючої туристичної моделі, яка шкодить цій землі й потребує змін», – сказав один з учасників акції.

Один з лідерів протесту Антоніо Буллон наголосив, що ця модель є «корумпованою та руйнівно», а також виснажує ресурси і робить економіку менш стабільною.

«Канарські острови мають межі, і терпіння людей теж», – наголосив він.

Протестувальники вимагають обмежити купівлю нерухомості іноземцями, а також хочуть, щоб місцеві жителі мали більше голосу щодо того, що вони вважають неконтрольованою забудовою, яка завдає шкоди навколишньому середовищу.

Водночас президент Канарських островів Фернандо Клавіхо висловив згоду з необхідністю посилення контролю, оскільки туристичний сектор продовжує зростати.

Як відомо, на туристичну галузь припадає 35% валового внутрішнього продукту Канарських островів. Також вона забезпечує близько 40% робочих місць.

У 2023 році архіпелаг з населенням 2,2 млн осіб відвідали майже 14 млн іноземних туристів, переважно з Великої Британії, Німеччини та Нідерландів. Ще приблизно 2 млн людей з материкової частини Іспанії приїхали туди на відпочинок. Це на 13% більше, ніж у попередньому році.

Нагадаємо, минулого року через поширення лісових пожеж на іспанському Тенерифе, який входить до Канарських островів, місцева влада евакуювала понад 25 тисяч людей.

Також повідомлялося, що губернатор Балі хоче обмежити потік туристів на острів на найближчі 100 років, запровадивши спеціальні квоти.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, в яких містах Євросоюзу найменш доступне житло.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: