У мережі обговорюють обмеження консульських послуг для українців за кордоном

Читать на русском

Українці у мережі обговорюють тимчасове припинення надання консульських послуг чоловікам за кордоном. Правильно це чи ні, думки розділилися.
Getty Images

За кордоном відучора припинено надання консульських послуг чоловікам призовного віку. Після набрання чинності новим законом про мобілізацію вони також повинні будуть оновити свої облікові дані у ТЦК.

У МЗС назвали тимчасовий захід «відновленням справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном». Що про це думають у соцмережах – у добірці «Слово і діло».

«Дріб'язкова помста – це не про державне управління, а про недалекоглядність, інфантильність та елементарну слабкість. Неспроможність достатньо мотивувати до укладання контрактів всередині держави (комунікативна війна програється після звільнення Херсону), із тими, з ким це зробити елементарно легше, але невигідно з політичної, електоральної точки зору (хто цим займатиметься, міністра культури та інформаційної політики немає на посаді вже скільки місяців?), неспроможність подолати корупцію в питанні перетину кордону (власне, завдяки чому ті люди перебувають за кордоном!) намагаються перекрити кроком, який жодним чином не посприяє покращенню ситуації із мобілізацією. Не з'їмо, то, принаймні, вкусимо. Мені це вважається актом капітуляції держави у питанні намагань повернути тих людей з-за кордону як під час війни, так й після її завершення», – вважає Іван Бездудний.

«Громадяни України – найвища цінність для нашої держави. Особливо зараз. І робити все, щоб ці громадяни прагнули позбавитися цього громадянства – у цьому є ознаки державного злочину», – написав Руслан Кухарчук.

«Обмеження консульських послуг для ухилянтів – це дуже правильне рішення. А головне – справедливе. Російська агентура зараз активно біснується, але кожен має бути в Україні і робити свій внесок у перемогу. Хто хоче отримати громадянство іншої країни – вперед, вас там дуже чекають в якості чорноробів та дешевої робочої сили», – написав Анатолій Октисюк.

«Блокувати консульські послуги всім чоловікам, котрі наразі перебувають закордоном не найкраща ідея. Вона, аж ніяк не сприятиме поверненню наших співвітчизників на Батьківщину, а навпаки відштовхуватиме їх… Натомість, варто розслідувати факти нелегального перетину кордону у військовий час та притягнення до відповідальності винних, включно з посадовими особами, котрі сприяли вчиненню цих злочинів», – вважає Орест Зуб.

«Рішення не видавати паспорти чоловікам з 18 до 60 років в українських консульствах за кордоном морально зрозуміле, але по факту погане і неефективне. По-перше, це не змусить жодного чоловіка, який з будь-яких підстав виїхав за кордон повернутися в Україну і піти воювати. У цьому сенсі ця міра неефективна. По-друге, коли в українського чоловіка закінчиться дія українського паспорту, він або буде користуватися тимчасовим посвідченням, виданим у цій країні, або що ще гірше звернеться за статусом біженця. І в європейських державах матиме великий шанс отримати притулок. Крім того, Україну тепер будуть порівнювати з Білоруссю, яка так само припинила видавати паспорти своїм громадянам, які виїхали за кордон», – написав Сергій Пєтухов.

Нагадаємо, у МЗС відповіли на найпоширеніші питання щодо обмеження консульських послуг за кордоном.

З матеріалу «Слово і діло» можна дізнатися, що передбачає закон про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: