В Україні створили нову зброю для ударів по території рф

Читать на русском
Українські інженери перетворили спортивний літак на ударний безпілотник-камікадзе дальньої дії. Він здатен долати до 1000 км.
Фото: Kirill Fedorov via Forbes

В арсеналі ЗСУ з'явився новий тип далекобійних ударних безпілотників, основою якого став спортивний літак. Один з екземплярів цього БПЛА нещодавно знайшли у росії на відстані близько 1000 км від України.

Про це пише Forbes.

Лише військові цілі: які об'єкти російського ОПК атакували дрониЯкі підприємства російського оборонно-промислового комплексу атакували дрони під час війни – на інфографіці.

Видання навело фото російського пропагандиста Кирила Федорова, де зображено саморобний БПЛА, знайдений у російському полі за понад 600 миль (965 км) від російсько-українського кордону. БПЛА розбився об землю й лежав догори дриґом з авіабомбою на підвісці.

Як пише видання, мова, ймовірно, йде про перероблений легкомоторний літак Skyranger Nynja. Він родається в Україні як готовий літак або як комплект, який потрібно самостійно зібрати вдома. Цей виріб має дальність понад 600 км й крейсерську швидкість близько 160 км/год. Вантажність складає кілька сотень кілограмів.

Також він схожий на інший літак – Aeroprakt A-22 компанії «Аеропарк», який атакував завод з виробництва дронів-камікадзе «Shahed» у Єлабузі.

Судячи з оприлюднених фото розбитого Nynja, безпілотник був оснащений відеокамерою, яка дає картинку оператору. Зв’язок, вочевидь, підтримується через супутник. Автономна навігація, ймовірно, здійснюється за допомогою системи GPS. Розбитий Nynja мав на борту легку авіабомбу ФАБ-100, прикріплену знизу.

Розташування ФАБ вказує на те, що безпілотник міг скинути бомбу, а потім розвернутись та полетіти назад. Але у того екземпляра, що знайшли окупанти, щось пішло не так.

«Перенесення вибухового вантажу під черевом, а не всередині кабіни, як, очевидно, робить А-22, може означати, що дрон Nynja може скинути бомбу, а потім розвернутися та повернутися на базу. Це зробить його багаторазовим», – зауважили у Forbes.

Видання припускає, що вартість безпілотника Nynja становить кілька сотень тисяч доларів – приблизно стільки коштують додаткові датчики, засоби зв'язку, автопілот і вибуховий вантаж. Це набагато дешевше за багатомільйонну крилату ракету.

Скільки дронів Nynja може бути в Україні, достеменно невідомо. Власник базового проєкту продав українським виробникам ліцензію на виготовлення щонайменше 1600 літаків.

Льотчик Матьє Бурден, з яким консультувався Forbes, каже що літаки Ninja раптом стали дефіцитом в Україні з початком війни. На його думку, вся доступні екземпляри зараз йдуть на військові потреби.

Нагадаємо, 2 квітня Україна атакувала у російському Татарстані нафтопереробний завод та завод з виробництва іранських дронів Shahed.

У Головному управлінні розвідки зазначили, що під час атак на об'єкти в Єлабузі та Нижньокамську Україна не використовувала іноземної зброї.

Раніше видання Forbes припустило, що Україна могла використати для атаки на Татарстан перероблений літак Cessna.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: