Вибухи на складах у чеському Врбетіце: поліція підтвердила, що це була операція ГРУ рф

Читать на русском
Слідство в Чехії підтвердило, що вибухи у 2014 році на складах зброї в селі Врбетиці влаштували співробітники російської військової розвідки.
Фото: поліція Чехії

Розслідування чеської поліції підтвердило, що за вибухами на військових складах у Врбетіце у 2014 році стоять російська військова розвідка ГРУ та агенти рф.

Про це заявив начальник Національного центру боротьби з організованою злочинністю поліції Чеської Республіки Іржі Мазанек.

Чехія зажадала від Росії 30 млн доларів за вибухи у Врбетиці. Москва назвала це грабункомУ Москві назвали вимоги чехів вимаганням і грабунком і заявили, що нічого нікому виплачувати не збираються

«Слідчі довели, що організатором вибухів складів на чеській території є військова розвідка ГРУ рф та агенти, які також здійснили замах у Солсбері у Великій Британії», – йдеться у повідомленні.

Водночас поліцейським довелося закрити справу, оскільки росія відмовилася співпрацювати з чеським слідством.

У своєму висновку NCOZ встановив, що російська військова розвідка була причетна до організації вибухів та загибелі чеських громадян, включаючи той факт, що це була не єдина подібна акція, а частина реалізації програми довгострокової підривної діяльності російської військової розвідки на території Європейського Союзу та України.

За підривом військових складів, констатують чеські слідчі, «стояла спеціальна група військової розвідки 29155, призначена для проведення диверсійних операцій за кордоном, підвідомча 161 Центру підготовки фахівців спеціального призначення ГРУ».

У поліцейському звіті імена співробітників ГРУ не згадуються, але раніше слідчі називали імена Анатолія Чепіги та Олександра Мишкіна. Британія вважає їх причетними до отруєння у 2018 році у Солсбері колишнього радянського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки.

Про те, що офіцери ГРУ Чепіга та Мишкін причетні до вибухів, раніше повідомляв голова чеської Служби безпеки та інформації Міхал Куделка.

За даними слідства, агенти ГРУ проникли на склади боєприпасів, скориставшись підробленими паспортами, оформленими на інші імена.

Поліція Чехії поки не може звинуватити агентів ГРУ рф, оскільки вони знаходяться на території росії.

Нагадаємо, 16 жовтня 2014 року у Чехії біля села Врбетіце стався потужний вибух на складах боєприпасів. Тоді загинули двоє працівників складу, а в будинках поблизу повилітали вікна.

Спочатку цей інцидент назвали випадковим, але розслідування виявило причетність до справи російських спецагентів ГРУ.

В уряді Чехії ще влітку 2021 року заявили, що до вибухів боєприпасів на складах у Врбетиці причетні російські спецслужби.

На початку 2022-го канцелярія президента помилково знищила секретний документ про вибухи – там фігурували імена агентів ГРУ Анатолія Чепіги та Олександра Мишкіна.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: