Столтенберг вважає, що НАТО підірвало довіру України до себе

Читать на русском
Довіра України до країн НАТО похитнулася через затримки у постачанні військової допомоги з боку членів Альянсу, вважає Йєнс Столтенберг.
Фото: AP

Довіра України до країн НАТО похитнулася через затримки у постачанні військової допомоги з боку членів Альянсу.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю Reuters.

Допомога Україні чи преміум на Netflix: що обходиться дорожче платникам податків країн-союзників«Слово і діло» підрахувало, скільки один зайнятий громадянин країни-союзника витрачає на допомогу Україні. Ці витрати ми порівняли з місячною вартістю преміум-підписки на Netflix.

В якості прикладу він навів нещодавні дискусії в Конгресі США щодо пакету допомоги Україні на 60 мільярдів доларів, а також ситуацію з постачанням Україні артилерійських снарядів від ЄС.

За словами Столтенберга, такі невдачі показують, що настав час переглянути координацію міжнародної військової допомоги Києву.

«Нам потрібна надійніша, інституційна основа нашої підтримки, щоб забезпечити передбачуваність, більшу підзвітність та розподіл навантаження», – сказав генсек Альянсу.

Він наголосив, що один із способів уникнути майбутніх провалів у питанні військової допомоги Україні – надати НАТО більш значну координуючу роль та скласти багаторічний план, в якому буде чітко прописано внесок кожного із союзників. Такий крок стане гарною інвестицією у власну безпеку членів НАТО.

Реагуючи на занепокоєння окремих членів НАТО, Столтенберг сказав, що 100 млрд євро, які пропонується виділити на допомогу Україні, будуть «крихітними частками» від того, що союзники витратили в Іраку та Афганістані.

«Там ми говорили про трильйони, а в Україні ми говоримо про мільярди. Але насправді ми маємо справу з реальною загрозою нашій безпеці – агресивнішою росією», – додав він.

Нагадаємо, вчора Столтенберг заявив, що не чекає на домовленість про членство України в Альянсі на липневому саміті, оскільки для ухвалення рішення потрібно отримати згоду всіх 32 країн-учасниць НАТО.

Раніше генсек НАТО назвав умови, за яких Україна може перемогти у війні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: