У НАТО назвали умову для налагодження відносин Китаю із Заходом

Читать на русском
Якщо Китай хоче налагодити відносини з країнами Заходу, він має припинити підтримку росії у війні проти України, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.
Фото: Reuters

Китай повинен припинити надавати підтримку загарбницькій війні росії проти України, якщо прагне покращити свої відносини із Заходом.

Про це під час виступу у Берліні 25 квітня заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Європі слід скоротити свою економічну залежність від Китаю – БоррельЄвропі потрібно подбати про власну безпеку та збалансувати відносини з Китаєм, заявив голова євродипломатії Жозеп Боррель.

«Минулого року росія імпортувала 90 відсотків своєї мікроелектроніки з Китаю, що використовується для виробництва ракет, танків і літаків», – сказав він.

Також генсек Альянсу додав, що Пекін допомагає Москві поліпшити свої можливості в супутниковій сфері.

«Пекін каже, що прагне добрих відносин із Заходом, і водночас продовжує роздмухувати найбільший збройний конфлікт у Європі з часів Другої світової війни. Вони не можуть робити одночасно одне та інше», – наголосив Столтенберг.

Крім того, він закликав союзників не залежати від Китаю так, як раніше було з російським газом та нафтою.

«У минулому ми допустили помилку, потрапивши в залежність від російських нафти і газу. Ми не повинні повторити цю помилку з Китаєм. Залежність від його коштів, сировини, технологій робить нас вразливими», – сказав генсек.

Нагадаємо, нещодавно ЗМІ повідомили, що Китай збільшив продажі росії верстатів, мікроелектроніки та інших технологій, які Москва, своєю чергою, використовує для виробництва ракет, танків, літаків та іншого озброєння для війни проти України.

Також стало відомо, що Китай передає росії супутникові знімки для ударів по Україні.

24 квітня у Радбезі ООН розглядали ініційовану США та Японією резолюцію щодо недопущення розміщення ядерної зброї у космосі. Росія ветувала її, а Китай утримався від голосування.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: