У Чехії заявили, що «не вітають» на своїй території ухилянтів з України

Читать на русском
У МЗС Чехії заявили, що не вітають на своїй території українських чоловіків, котрі незаконно втекли від мобілізації.
novinky.cz

Міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський заявив, що на території країни «не вітають» українських чоловіків, які ухиляються від мобілізації.

Його цитує газета novinky.cz.

Примусове повернення чоловіків до України: які країни Європи відреагували відмовоюЯкі європейські країни заявили, що не видаватимуть українських чоловіків мобілізаційного віку – на інфографіці.

«Я розумію проблему від'їзду українських чоловіків призовного віку. Чехія вже давно підтримує українських біженців і ми вітаємо їх на нашій території. Але не тих, хто намагається уникнути встановленого законом обов'язку», – сказав Липавський.

За даними Міністерства внутрішніх справ Чехії, тимчасовий захист у країні отримали 94 тисячі 643 чоловіки віком від 18 до 65 років.

Зазначимо, на початку року Липавський сказав, що уряд Чехії не повертатиме Україні чоловіків призовного віку, оскільки у законодавстві країни немає відповідного правового механізму.

Нагадаємо, міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Каміш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків, щоб вони «виконали свій громадянський обов'язок».

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас також припустив, що країна може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Це питання вже обговорювали президент країни Гітанас Науседа та Володимир Зеленський.

Водночас Естонія не планує примусово висилати на територію України чоловіків мобілізаційного віку. Втім, як заявили в уряді, Україна примусовим поверненням не збирається займатися.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: