НАБУ провело обшуки у справі фірм брата заступника глави ОП Шурми

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку провели слідчі дії у межах справи про ймовірні зловживання під час виплат за електрику.
Ростислав Шурмафото: epravda.com.ua

Національне антикорупційне бюро провело обшуки у межах кримінального провадження за фактом імовірного заволодіння або зловживання під час виплат за електроенергію сонячним електростанціям, які опинилися в окупації після 24 лютого 2022 року. Зокрема, йшлося про компанії, пов'язані з наближеними особами заступника керівника Офісу президента Ростислава Шурми.

Про це йдеться в низці рішень Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду та підтверджують дані судових справ, повідомляє «Слово і діло».

НАБУ провело обшук у головного бухгалтера компаній ТОВ «КД Енерджі 2» та ПП «Нацпрод Наталії Баженової і вилучили в неї мобільний телефон. На ньому знайшли листування в месенджері з документом щодо показниками лічильників ТОВ «КД Енерджі 2» та ПП «Нацпрод», зокрема за дати 04 червня 2022 року та 31 жовтня 2022 року. На вказаний телефон накладено арешт і його визнано речовим доказом.

Також детективи обшукали місце здійснення господарської діяльності ТОВ «Відновлювальна енергія Запоріжжя», ТОВ «КД Енерджі 2» і ПП «Нацпрод». Працівники НАБУ вилучили жорсткі диски, які, на їх думку, мають значення у справі.

Крім того, було проведено слідчі дії в квартирі начальника відділу операційних рахунків комерційного обліку ПрАТ «Національна енергетична компанія «Укренерго» Дениса Шарова. Детективи вилучили в нього мобільний телефон та ноутбук. На ноутбуці було знайдено документи щодо несинхронної роботи низки підприємств («несинхрон»), а на телефоні – документи з питань комерційного обліку електроенергії. НАБУ було призначено комп'ютерно-технічну експертизу.

Обшукали детективи НАБУ і житло директора з комерційного обліку НЕК «Укренерго» Олександра Карпенка. У нього вилучили телефон і ноутбук, в яких також виявили інформацію щодо подій у справі, зокрема, щодо несинхронної роботи низки підприємств.

Нагадаємо, НАБУ порушило кримінальне провадження за фактом імовірного заволодіння або зловживання під час виплат за електроенергію сонячним електростанціям, які опинилися в окупації після 24 лютого 2022 року. Йшлося про станції, розташовані у Запорізькій області.

Зокрема, у справі фігурують сонячні станції компаній ТОВ «Відновлювальна енергія Запоріжжя», ТОВ «КД Енерджі 2», ПП «Нацпрод», ТОВ «Грін Енерджі Токмак» і ТОВ «Грандпауєр ЛЛС». Власниками цих компаній є брат заступника керівника ОП Ростислава Шурми Олег та його колишній підлеглий.

Вказані сонячні станції працюють в несинхронному режимі з об'єднаною енергосистемою України з 1 липня 2022 року, тобто вони не мали фізичного зв'язку з нею через пошкоджені або відключені лінії електропередач. Тож вироблена електроенергія не могла потрапити в український ринок і не могла бути продана там.

За законодавством державне підприємство «Гарантований покупець» має оплачувати електрику, яку продає ринку. Оплата електрики, яку підприємство не могло продати, означає збитки для державного підприємства. Загалом ішлося про 320 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: