Прем'єрка Естонії підтримала відправку військ в Україну для навчання ЗСУ

Читать на русском
Прем'єрка Естонії заявила, що країни НАТО не повинні боятися відправити своїх військових до України для навчання – це не втягне Альянс у війну з росією.
Фото: AP

Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас не вбачає ризику прямого конфлікту з росією, якщо союзники відправлять свої війська в Україну для навчання її солдатів.

Вона сказала про це в інтерв'ю Financial Times.

Відправлення сухопутних військ в Україну: позиція союзниківПозиція союзників України щодо відправлення військ – на інфографіці. Категорично проти цього понад десять країн.

Каллас зазначила, що деякі країни «вже навчають солдатів на місцях» і роблять це на свій страх та ризик. За її словами, якщо навчальний персонал зазнає нападу з боку російських військ, це не призведе до автоматичного спрацювання пункту 5 статті НАТО про взаємну оборону.

«Я не можу уявити, що якщо там хтось постраждає, то ті, хто послав своїх людей, скажуть: «Це п'ята стаття. Давайте... бомбити росію». Це не так. Тож ці побоювання необґрунтовані», – заявила Каллас.

Прем'єрка Естонії вважає, що допомога у навчанні українських військових на території самої України, а не в інших частинах Європи не призведе до ескалації. «Російська пропаганда зводиться до війни з НАТО, тому їм не потрібні виправдання. Хоч би що ми робили на нашому боці. . . Якщо вони захочуть напасти, вони нападуть», – наголосила вона.

Вона додала, що для ухвалення рішення про відправку військ необхідне схвалення парламенту Естонії: «Це відкриті публічні дебати, але я думаю, що зараз нам не слід нічого виключати».

Нагадаємо, раніше радник президента Естонії з національної безпеки Мадіс Ролл заявив, що уряд обговорює можливість відправлення військ до західної частини України для виконання тилових функцій.

Але міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що в уряді його країни немає конкретного плану відправлення військ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: