Прокурор МКС вимагає видати ордери на арешт Нетаньягу, голови Міноборони Ізраїлю та лідерів ХАМАС

Читать на русском
Прокурор МКС вимагає видачі ордера на арешт прем'єра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу та голови Міноборони Йоава Галанта, а також трьох лідерів руху ХАМАС.
icc-cpi.int

Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан вимагає видати ордери на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, міністра оборони Ізраїлю Йоава Галанта та трьох лідерів ХАМАСу – Ях'ї Сінвара, Мухаммада Дейфа та Ісмаїла Ханії. Їх звинувачують у воєнних злочинах та злочинах проти людяності.

Про це йдеться у заяві Хана на сайті МКС.

Кого Міжнародний кримінальний суд звинувачував у злочинах і на якій стадії перебувають справиМіжнародний кримінальний суд у Гаазі за час існування засудив 10 осіб та 4 – виправдав. Справи проти 17 обвинувачених було закрито з різних причин, 14 обвинувачених перебувають на волі й 6 – під вартою.

За даними розслідування, Ях'ї Сінвара, Мухаммада Дейфа та Ісмаїла Ханії несуть відповідальність за воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні на території Ізраїлю та Держави Палестина (в секторі Газа) як мінімум з 7 жовтня 2023 року. Мова про винищення, вбивства, захоплення заручників, сексуалізоване насильство, катування, жорстоке поводження з полоненими.

Ці злочини були скоєні в контексті міжнародного збройного конфлікту між Ізраїлем та Палестиною, а також неміжнародного збройного конфлікту між Ізраїлем та ХАМАС.

«Існують підстави вважати, що Сінвар, Дейфа та Ханія несуть кримінальну відповідальність за вбивство сотень ізраїльських цивільних осіб внаслідок нападів, скоєних ХАМАС (зокрема, його військовим крилом, бригадами аль-Кассама) та іншими озброєними угрупованнями 7 жовтня 2023 року та захоплення не менше 245 заручників», – йдеться у заяві.

Прем'єр Ізраїлю Нетаньягу та глава Міноборони країни Галант, як йдеться у заяві, несуть відповідальність за воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні в секторі Газа принаймні з 8 жовтня 2023 року. Мова про голод, навмисне заподіяння сильних страждань, навмисні вбивства, атаки на цивільне населення, винищення, переслідування та «інші нелюдські дії».

«Зібрані нами докази, включаючи інтерв'ю з очевидцями, які вижили, перевірені відео-, фото- та аудіоматеріали, супутникові знімки та заяви можливої групи злочинців, показують, що Ізраїль навмисно і систематично позбавляє цивільне населення у всіх частинах Гази об'єктів, необхідних для виживання», – зазначив Хан.

«Ізраїль, як і всі держави, має право вживати заходів для захисту свого населення. Однак це право не звільняє Ізраїль або будь-яку іншу державу від обов'язку дотримуватись міжнародного гуманітарного права. Незалежно від будь-яких військових цілей, засоби, які Ізраїль вибрав для їх досягнення в Газі, а саме, навмисне заподіяння смерті, голоду, великих страждань і серйозних тілесних ушкоджень або заподіяння шкоди здоров'ю цивільного населення є злочинними», – наголосив прокурор.

Він подав заяву на отримання ордерів на арешт.

Нагадаємо, раніше ЗМІ писали про побоювання ізраїльських чиновників щодо того, що Суд у Гаазі готується видати ордери на їхній арешт.

США та союзники теж були стурбовані цим фактом. Хоча у Штатах визнають, що Ізраїль міг порушити міжнародне право під час бойових дій проти ХАМАСу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: