Росія взяла курс на демілітаризацію Донбасу – експерт

Читать на русском
Валерій Чалий

Формат зустрічі Порошенка та Обами матиме гуманітарну спрямованість, а всі голосні заяви матимуть виключно миролюбний характер.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Ілля Заводовський, аналізуючи інформацію про підготовку зустрічі президента США Барака Обами і Президента України Петра Порошенка під час 70-го засідання Генасамблеї ООН.

«На таких засіданнях дуже багато проводиться зустрічей в двосторонньому, багатосторонньому форматах. Стосовно ж самого формату, то навряд чи ми почуємо про те, що нам нададуть зброю. Скоріше за все, це буде гуманітарне спрямування, про початок виборчого процесу, певне потепління відносин, або навіть про якісь транші, щоб відновити потенціал Донбасу», – розповідає експерт.

На переконання політолога, якщо якісь голосні заяви й будуть – то лише в доброзичливому руслі.

«Відповідь Росії на таку зустріч та активізацію бойових дій на Сході України варто розглядати разом з питанням Сирії. Наприклад, останні заяви стосовно російських військових у Сирії та всі супутні з цим події можна розцінювати так, що Росія намагається цією картою понизити напруженість в Україні – щоб планувати свій відхід. Разом з тим, коли ми говоримо про побудову бази – це теж свідчення того, що ситуація на Донбасі заморожується і навряд чи слід очікувати якоїсь військової активізації», – аналізує Заводовський.

Напередодні засідання Генасамблеї ООН у РФ почали процес злиття ДНР та ЛНР – експертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо того, що ДНР та ЛНР, судячи з усього, «зливають» до України, у зв'язку з заявою Пушиліна, який сподівається на швидке закінчення війни.

На геополітичному рівні, зважаючи на досягнуті домовленості й ті дії, які відбуваються сьогодні, – це свідчення того, що Донбас буде певною мірою починає демілітиризуватись, але чи стане він від цього більш українським, або ж навпаки?

Як відомо, не так давно Барак Обама заявив, що Росія повинна виконувати Мінські домовленості й відзначив прогрес України у виконанні зобов'язань за підписаними в Мінську угодами про врегулювання ситуації на Донбасі.

Нагадаємо, що раніше посол України у США Валерій Чалий повідомляв про те, планує зайнятися організацією приїзду Обами в Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: