«Слово і Діло» продовжує серію публікацій про те, як змінювалися ціни в різних сферах життя українців за останні роки. Цього разу під пильний погляд наших аналітиків потрапили ціни на м'ясо курки.
За точку відліку ми взяли дату з відносно недалекого минулого – 2007 рік. Десять років тому за 32 гривні можна було придбати тушку важкенького бройлера спортивної статури вагою два кілограми.
У наступні чотири роки за ті ж гроші можна було купити курку легшої вагової категорії – приблизно 1,7-1,8 кілограма.
У 2012 році ціна на курятину вчергове підросла й на 32 гривні вийшло б купити лише 1,4 кілограма птиці.
У 2013 році ціна на м'ясо курки навіть дещо знизилася порівняно з попереднім роком і дозволяла на заповітну суму в 32 гривні купити півтора кілограма курятини. Спеціально для адептів «долара по вісім» потрібно уточнити, що такі чудові метаморфози ціна в цей період зазнала не завдяки владі Януковича, яка невтомно опікувалася благом народу, а через зростання обсягів виробництва курятини та зниження цін через конкуренцію виробників.
У 2014 році в зв'язку із серйозною втратою купівельної спроможності національної валюти на 32 гривні можна було придбати лише трохи більше за кілограм курячого м'яса.
У наступні два роки курятина продовжила дорожчати, хоча держрегулювання цін на соціальні продукти, до яких належала й курятина, їх дещо стримувало: на 32 гривні в 2015-2016 роках можна було придбати близько 800-900 грамів м'яса птиці.
Нагадаємо, в НБУ спрогнозували, що в серпні гривня поверне частину купівельної спроможності.
1 липня в Україні припинило дію держрегулювання цін на продукти харчування.
ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM
найважливіше від «Слово і діло»